Negatif düşüncelerden nasıl kurtulabilirim

Negatif düşüncelerden nasıl kurtulabilirim

1. Negatif düşüncelere giriş

Aşağıdaki düşüncelerde kendinizi görebiliyor musunuz?

  • Bir olayı (çoğunlukla hoş olmayan kısımlarını) sürekli aklımdan geçiririm ve tekrarlar dururum.
  • Her zaman geleceği düşünür ve belirli bir durumda sonucu manipüle etmeye çalışırım.
  • Mutlu olmak için belirli kişilerin onayına veya takdirine ihtiyacım var.
  • Bir şeyler istediğim şekilde gitmediğinde sinirlenir ve başkalarını suçlarım.
  • Birisi yalnızca belirli bir şekilde davrandığında kendimi iyi hissederim.
  • Gelecek hakkında bir fikrim, kendim hakkında bir imajım var ve olaylar planlandığı gibi gitmezse her seferinde hayal kırıklığına uğrarım.

Bu düşüncelerin bir kısmıyla farklı yoğunlukta ilişkili olabiliriz.

Ardı arkası kesilmeyen negatif düşünceler genellikle zihnimizde sorunu olduğundan daha büyük gösterir, böylece bizden mutluluğumuzu ve huzurumuzu çalar. Bu tür düşünce süreçleri, bizi depresyon, kaygı ve düşük benlik saygısına çeken negatif düşünmenin kolay bir tarifi haline gelir. Bu tür negatif düşüncelerle boğuşurken, sadece irade gücünden başka onları aşmanın daha etkili bir yolu olup olmadığını merak etmeye başlarız. Pek çok motivasyon konuşmacısı ve kişisel gelişim rehberi, pozitif düşünmenin bir seçim olduğunu iddia eder, ancak nadiren bu kadar basit hissettirir. Negatif düşünceyi tedavi etmek için psikoterapistler, bir kişinin kendisini (düşünceleri, duyguları ve davranışları) değiştirme kapasitesine odaklanır; ancak bu, genellikle bir kişinin sağlığı ve refahı üzerinde önemli bir etkisi olan daha geniş sorunları ele almaz.

2. Negatif düşüncelerin tanımı

Negatif düşüncelerin çeşitli tanımları vardır; aşağıdaki bunlardan biridir.

Negatif düşünceler, genel olarak benlik, başkaları veya dünya hakkındaki bilişlerdir ve olumsuz algılar, beklentiler ve atıflarla karakterize edilir ve hoş olmayan duygular ile olumsuz davranışsal, fizyolojik ve sağlık sonuçlarıyla ilişkilidir (Hawkley, 2013).

Aşağıdaki, negatif düşünce hakkındaki bir Aziz’in bakış açısıdır :

Negatif düşünceler, zihni kapsamlı bir şekilde olumsuz etkileme eğilimindedir. Zihin sağlıklı değilse hayatta neşe yoktur. Başka bir deyişle, negatif düşünce hayatın neşesini alır. Zihni zayıflatır ve bu da hayattaki iyimserliğin sonunu getirir, böylece kişinin hayatını mutsuz ve amaçsız hale getirir.” – (Bayan) Anjali Gadgil Hazretleri

3. Negatif düşüncelerin türleri

Tüm negatif düşünceler güçlü bir etkiye sahip değildir, çünkü onlara inanmayabiliriz. Geçici olabilirler, yani bilinç akışımıza anlık olarak girerler ve geçerler. Ancak, bazı diğer negatif düşünce türleri için, kişiliğimize bağlı olarak zihnimiz farklı tekrarlayıcı ve negatif düşünce kalıplarına kayabilir. Bu genellikle gerçekliğin çarpık algılanmasına yol açar. Bilişsel davranışçı terapistler buna “Otomatik Negatif Düşünceler” adını verir – Otomatik Negatif Düşünceler, kişinin kendisi hakkında olumsuz ve rastgele nitelikte olan düşüncelerdir.

Önde gelen bir bilişsel davranışçı terapist olan Dr. David Burns, aşağıda listelenen bazı çok yaygın negatif düşünce kalıplarını tanımlamıştır (Burns, 1999).

Seri no. Negatif düşünce türü Kısa açıklama
1 Hep ya da hiç Her şeyi siyah beyaz kategorilerde görürüz. Performansımız mükemmellikten uzak kalırsa, kendimizi tamamen başarısız olarak görürüz.
2 Aşırı genelleştirme Tek bir olumsuz olayı, sonsuz bir yenilgi kalıbı olarak görürüz.
3 Zihinsel filtre Tek bir olumsuz ayrıntıyı seçer ve sadece ona odaklanırız, böylece gerçekliğimiz, bir bardak suyu renklendiren bir mürekkep damlası gibi karanlık hale gelir.
4 Pozitifi değersizleştirme Bazı nedenlerle onlar ‘sayılmaz’ diye ısrar ederek pozitif deneyimleri reddederiz. Böylece, günlük deneyimlerimizle çelişen negatif bir inancı koruyabiliriz.
5 Sonuçlara hızlı atlama Kesin kanıtlar olmadan bile, sonuçlarımız hakkında olumsuz bir yorum yaparız.
6 Zihin okuma Başkalarının hakkımızda olumsuz tepki verdiği hakkında keyfi olarak sonuca varırız, ancak insanların hakkımızdaki düşünceleri hakkında yeterli kanıtımız yoktur. Ayrıca bunu doğrulamak için uğraşmayız.
7 Falcı hatası İşlerin kötüye gideceğini tahmin eder ve tahminlerimizin yerleşik bir gerçek olduğuna inanırız.
8 Büyütme (felaket tellallığı) veya küçümseme Hatalarımızı veya kusurlarımızı alıp onları abarttığımızda ya da kendimizin veya başkalarının güçlü yönlerini ve olumlu niteliklerini küçümsediğimizde olur.
9 Duygusal akılcılık Olumsuz duygularımızın veya hislerimizin gerçekliği tanımladığını varsayarız, oysa gerçekte farklı olabilirler. Bunu hissediyorum, bu yüzden doğru olmalı. Objektif olmak yerine hislerimize göre karar verme alışkanlığıdır.
10 -meli, -malı (gereklilik) ifadeleri Kendimizi ‘-meli, -malı’ ve ‘-memeli, -mamalı’, ‘-mesi şart, -ması şart’ ve ‘-mesi lazım, -ması lazım’ gibi şart ve gereklilik bildiren ifadelerle motive etmeye veya azarlamaya çalışırız. Duygusal sonuçları suçluluktur. Başkalarına karşı ‘-meli, -malı’ (gereklilik) ifadeleri yönelttiğimizde öfke, hayal kırıklığı ve kızgınlık hissederiz.
11 Etiketleme ve yanlış etiketleme Bu, fazla genellemenin aşırı bir formudur. Hatamızı tanımlamak yerine, kendimize olumsuz bir etiket yapıştırırız – “Ben bir kaybedenim”. Bir başkasının davranışı bizi rahatsız ettiğinde, ona olumsuz bir etiket yapıştırırız.
12 Kişiselleştirme Kişiselleştirme, bir kişinin başkalarının yaptığı veya söylediği her şeyin kendilerine yönelik doğrudan, kişisel bir tepki olduğuna inanmasıdır. Her şeyi kişisel olarak alırlar, hatta bir şeyin o şekilde kastedilmediği durumlarda bile.

6. bölümde (Manevi çözümler), negatif düşünce kalıplarının nasıl üstesinden gelineceği konusunu daha geniş bir şekilde açıkladık.

4. Negatif düşüncenin etkileri

Negatif düşünceler, onlardan mustarip kişi için güçten düşürücü olabilir. Ayrıca bireyin çevresindeki insanları da etkiler. Aşağıda negatif düşüncenin bazı etkileri listelenmiştir :

  • Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı etkiler.
  • İlişkilerimizi olumsuz etkiler.
  • Negatif düşünceler, ruhumuzu ve olumlu büyüme kararlılığımızı kırar.
  • • Aşırı negatif düşünceler, şiddetli kaygı bozukluğu veya klinik depresyon, isyan ve aşırı durumlarda kendimize veya başkalarına zarar vermeye yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünya çapında 300 milyondan fazla kişi depresyondan etkilenirken (WHO, 2018), her yıl yaklaşık 800.000 kişi küresel olarak intihardan ölmektedir (40 saniyede 1 ölüm) (WHO, 2019).
  • Bunlar, psikolojik hastalıkları artırarak, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite, astım, epilepsi ve kanser gibi çoklu kronik hastalıklara yol açmaktadır.
  • Günlük işleyişte küçük kesintilere yol açar. Ancak aşırı durumlarda, sakatlayıcı kişisel, sosyal ve mesleki engelliliklere ve hatta erken ölüme kadar tırmanabilir.

5. Negatif düşüncelerin kök sebepleri

Manevi araştırma yoluyla, zihinsel hastalıkların %90’ına kadarının kökeninin manevi boyutta olabileceğini bulduk. Fiziksel ve psikolojik faktörler, zihinsel hastalıkların kökenleri olarak genellikle manevi faktörlere kıyasla daha az orandadır. Bu nedenle, tüm fiziksel ve psikolojik yardımlar mevcut olmasına rağmen, olumlu bir zihniyet geliştirmek mümkün olmamaktadır. Negatif düşüncelerin gerçek nedenini anlamak ve kabul etmek, sürdürülebilir bir pozitif değişim elde etmek için ilk adımdır.

Manevi araştırmaya göre, negatif düşünceler, aşağıdaki alt bölümlerde belirtildiği gibi fiziksel, psikolojik ve/veya manevi kökenlerden kaynaklanabilir. Aşağıdaki tablolar, negatif düşüncelerin kökenlerinin dağılımını vermektedir.

Kök sebep %
Fiziksel 20
Psikolojik 30
Manevi 50
Toplam 100

Kaynak : Manevi Araştırma – 09 Eylül 2019

Negatif düşüncelerin aşırı olduğu durumlarda, kök sebepteki manevi bileşenin oranı büyük ihtimalle %50’den fazladır.

5.1 Psikolojik kök sebepler

Dr. Athavale Hazretleri, klinik hipnoz konusunda yaklaşık 40 yıllık birleşik araştırma tecrübesine sahip, tanınmış bir klinik hipnoterapisttir.

Araştırmalarının bulgularına göre, negatif düşünceler bilinçaltındaki kişilik kusurlarının (öfke, korku, kıskançlık, duygusallık, güvensizlik, yargılama, negatif düşünce vb.) izlenimlerinden kaynaklanmaktadır. Bu izlenimler, sürekli olarak bilinçli zihne düşünceler şeklinde dürtüler gönderir. Bilinçli zihnimizin durumu bu dürtüler tarafından belirlenir ve biz de olumsuzluk yaşar veya yanlış davranırız.

5.2 Manevi kök sebepler

Modern bilime göre, şiddetli kaygı bozukluğu veya klinik depresyon; ani ve büyük yaşam değişikliklerine tepki, genetik faktörler, madde bağımlılığı, ilaç hastası olma vb. gibi biyolojik ve psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir (mayoclinic.org, 2019).

Ancak manevi araştırma yoluyla, şiddetli kaygı bozukluğu ve klinik depresyonun çoğunlukla manevi sebeplerden kaynaklandığını bulduk. Bu aynı zamanda psikiyatristlerin neden en iyi senaryoda semptomatik bir tedavi sağlayabildiklerini de açıklıyor; bu tedavi kalıcı değildir çünkü asıl nedene değinilmemektedir. Böylece sorun yüzeye çıkar veya nükseder.

Negatif düşüncelerin de asıl kökeni manevidir. Negatif düşüncelerin şiddeti, süresi ve sıklığı, manevi faktörler nedeniyle büyük ölçüde kötüleşebilir. Negatif düşüncelere neden olabilecek ana manevi faktörler şunlardır :

Negatif enerjiler

  • Negatif enerjiler bir kişiyi dışarıdan etkileyebilir veya bir kişiyi ele geçirebilir. Kişi, özellikle manevi olarak savunmasız olduğunda vücudu, zihni ve aklı üzerinde kontrol sahibi olabilirler.
  • Daha fazla kişilik kusuru ve daha yüksek egoya sahip kişiler, benzer kusurları ve egoları olan insanlara çekildikleri için negatif enerjilerin hedefi olma olasılığı daha yüksektir.
  • Negatif enerjiler ayrıca bir sorunu büyütebilir – örneğin, bir kişinin öfke düşünceleri varsa, negatif enerjiler bunlara takılabilir. Negatif enerjiler, kişinin orantısız tepki vermesine neden olmak için bu düşünceleri büyütebilir ve zihinde tekrar eder hale getirebilir.

Not : Negatif enerjilerin düşünceler aracılığıyla insanlara nasıl zarar verdiği hakkında daha fazlasını okuyun.

Kader ve verme-alma hesapları

İnsanlar birbirleriyle negatif verme-alma hesaplarına sahip olduğunda, bu negatif düşünceler yaratabilir. Ayrıca, biri ciddi bir kadere sahipse, daha yüksek oranda negatif düşüncelere sahip olabilir. Kader, insanların hayatta mutsuzluk yaşamalarının ana nedenlerinden biridir. Manevi araştırma yoluyla, kişiliklerimizin %98’inin, sayısız geçmiş hayattan taşınan bilinçaltı zihinlerimizdeki izlenimlerden şekillendiği bulundu.

Not : Kader hakkında daha fazlasını okuyun.

Ölmüş atalar

Öbür dünyadaki tatminsiz ataların ruhlarının süptil bedenleri genellikle torunlarını etkiler. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Aşırı negatif düşünceler, ölmüş ataların neden olduğu sorunların bir belirtisi olabilir.

Daha fazlasını okuyun : Atalardan kaynaklanan sorunlar nelerdir?

Ay’ın düşüncelerimiz üzerindeki etkisi

Binlerce yıldır popüler görüş, Ay’ın insanın zihinsel durumunu olumsuz etkileyebileceği olmuştur. SSRF tarafından insan psikolojisi üzerindeki Ay’ın etkisi üzerine yapılan manevi araştırma bu görüşü doğrulamaktadır. Bu özellikle dolunay ve yeni ay gecelerinde, negatif düşüncelerin ve düzensiz davranışların artması durumunda geçerlidir.

5.2.1 Negatif düşünceler – Süptil boyuttaki etkileri nedir?

Manevi araştırma ekibimizde, insanların ve nesnelerin yaydığı süptil titreşimleri algılayabilen arayışta olan kişiler var. Altıncı hissin gelişmiş bir seviyesi sayesinde görsel bir formatta İlahi bilgi alma yeteneğine sahiptirler. Bu çizimler, manevi röntgenlere benzer ve ortalama insana manevi boyuta dair eşsiz bir bakış sunar.

Aşağıdaki resimde, negatif düşüncelerin bir kişiyi nasıl etkilediği hakkında süptil süreç sunulmaktadır.

SC_YoyaV_NegativeThoughts_c

Aşağıdaki negatif düşünceler sırasında gerçekleşen süptil süreçler hakkında kısa bir açıklamadır. İlk olarak, Bir kişinin daha yüksek egosu olduğunda, negatif düşüncelere kolayca sahip olur. Bunun nedeni, egolarını tatmin etmek için daha fazla düşünmesidir. Bu onda duyguları artırır. Bu olduğunda, kişinin Adnya-chakra’sını çakrasını olumsuz etkiler ve düşüncesi bozulur. Bir düşüncede yaratılan rahatsız edici enerjinin tüm diğer düşüncelere aktarıldığı bir zincir reaksiyonu vardır. Bu, kişiye negatif enerjileri çeker, bu da vücudu ve başının çevresindeki bölgedeki rahatsız edici enerjiyi daha da artırır. Kişi hem çevresinden habersiz olurken hem de negatif düşüncelerin içine kaybolur. Negatif düşünceler gerçekliğini şekillendirmeye başlar.

6. Negatif düşüncelerin üstesinden gelme çözümleri

Fiziksel

Antrenman yapmak, ilaç almak (gerektiğinde), nefes rahatlatma teknikleri, sakinleştirici müzik dinlemek, bir yapılacaklar listesi tutmak, sağlıklı bir sabah rejimi vb. gibi çözümler, zihni olumlu bir şekilde meşgul etmeye yardımcı olur. Ancak negatif düşünceler zihinle ilgili olduğundan, fiziksel çözümler kapsamlı bir çözüm olmaktan çok daha çok bir dikkat dağıtıcıdır.

Psikolojik

Bazı popüler psikolojik çözümler arasında olumlamalar, farkındalık uygulamaları, bir psikiyatristten profesyonel yardım almak vb. bulunur. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) de yaygın olarak kullanılır ve kişinin düşüncelerinin bir günlüğünü tutmayı ve ardından negatif düşüncelerin yerini olumlu onaylarla değiştirmeyi içerir. Ancak olumlamaların sınırlamaları vardır. Bunu makalemizde ele aldık – Otosükjesyolara karşın olumlamalar.

Manevi

Manevi uygulama ve manevi çözümler, özellikle kökenin doğası gereği manevi olduğu durumlarda, negatif düşüncelerin üstesinden gelmek için güçlü araçlardır. Manevi uygulama, negatif enerjilere karşı korunmaya yardımcı olan ve olumsuz kaderi etkisiz kılan pozitif manevi enerji üretir. Negatif düşüncelerin üstesinden gelmek için aşağıdaki uygulamalar önerilir.

  1. Zikir : ‘Shri Gurudev Datta’ zikrini tekrarlamak, özellikle atalardan kaynaklı sorunlar durumunda negatif düşünceleri aşmaya yardımcı olur. Günümüz koşullarına uygun olarak, aşırı derecedeki negatif düşüncelerin tüm biçimlerine karşı koymak için ‘Om Namo Bhagawate Vasudevaya’ zikri de önerilir.
  2. Bir manevi uygulama adımı olarak Kişilik Kusurları Giderme : Dr. Athavale Hz., Kişilik Kusurları Giderme (KKG) Sürecine öncülük etti. KKG süreci, bilinçaltı zihindeki kişilik kusurlarının izlenimlerini gidermeye yardımcı olur. Bu, zihnin %90’ını oluşturan bilinçaltı zihni temizler. KKG sürecinde, Dr. David Burns tarafından tanımlanan çeşitli negatif düşünce kalıplarını aşmak için aşağıda sağlanan çeşitli otomatik telkinler, bireyselleştirilmiş ve kişiye özel hale getirmek için kesin olaylar veya negatif düşünceler ele alınır.

  3. Tuzlu Su Tedavisi : Bu 15 dakikalık tedavi, sıklıkla olumsuz düşüncelerin kaynağı olan siyah enerjiyi gidermenin etkili bir yoludur. Daha fazla bilgi için – Tuzlu Su Tedavisini okuyun.

7. Sonuç

Negatif düşüncelerle mücadele etmek oldukça moral bozucu ve yorucudur. Manevi Araştırma Merkezi’nde sizin durumunuzu gerçekten anlayabiliyoruz ve size yalnız olmadığınızı söylemek istiyoruz. Deneyimlerimize göre, dünya nüfusunun önemli bir kısmı hayatlarının bir noktasında negatif düşüncelerden mustarip oluyor. Negatif düşüncelerin üstesinden gelmenin bu kadar zor görünmesinin sebebi, çoğu insanın sadece fiziksel ve psikolojik çözümlerle sorunu çözmeye çalışmasıdır. Ancak sorun manevi bir nitelikte olduğunda (ki çoğu zaman böyledir) bu yöntem daha az etkilidir. Önerdiğimiz manevi adımları uygulamaya koyarak, zihinsel durumunuzda ve yaşam kalitenizde kesin bir iyileşme göreceksiniz.

8. Kaynakça

Burns, D. D., 1999. Feeling Good: The New Mood Therapy. New York: HarperCollins Publishers Inc.
Hawkley, L. C., 2013. Negative Thoughts. [Çevrimiçi]
Şurada bulunabilir : https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-1-4419-1005-9_1563 [Erişim tarihi : 16 07 2019].