Alışveriş hesabının işleyiş mekanizması ve neden bazen yaptığımız şeyleri yaptığımız?

Mechanism of action of the give-and-take account and why we sometimes do the things we do?

1. Giriş

Daha önceki bir makalede belirtildiği gibi, kader hayatlarımızın %65’ini oluşturmaktadır. Bu, kontrolümüz dışında kalan hayatımızın bir parçasıdır. Etrafımızdaki insanlar ile yarattığımız verme-alma hesabı nedeniyle, bu veya diğer yaşamlarımızda çözmemiz gereken hesabı da artırıyoruz.

Bilinçli zihnimizin bilmediği şekilde, çoğu zaman bilinçaltı zihnimizdeki derin köklere sahip izlenimler nedeniyle hareket ediyor veya düşünüyoruz. Kader ve verme-alma hesabı, hayatlarımızı yaşama biçimimizde yansır ve verdiğimiz kararları büyük ölçüde etkiler. Peki, verme-alma hesabının etki mekanizması nedir? Aşağıda, verme-alma hesabının seçimleri nasıl etkilediğini açıklayacak bir örnek verdik.

Ancak önce, herhangi bir eylem gerçekleştirmek veya herhangi bir karar almak için gerekli olan varlığımızın çeşitli yönlerini anlamalıyız. Bu yönlerden bazıları modern bilimlere yabancıdır.

2. Bir karar almak için gerekli olan insanın yönleri

Aşağıdaki diyagram, karar verme sürecinde yer alan bir insanın yönlerinin bir temsilidir. Bu yönlerin bazıları fiziksel değildir ve çıplak gözle görülemez. Çember, zihin ve aklı içeren kişinin ince veya nedensel bedenini (kāraṇdēha) temsil eder. Zihinle hisleri, duyguları ve arzuları, akılla da karar verme ve akıl yürütme yeteneğini kastediyoruz. Hem zihin hem de akıl görülemez.

Yukarıdaki resimden görülebileceği gibi, aşağıdaki beş merkez bilinçaltı zihinde farklı türde hafızalar depolar:

2.1. Tanımlama ve yorumlama merkezi

Bu merkez bir dürtünün doğasını tanımlar ve yorumlar.

2.2. Verme-alma hesabı merkezi

Bu merkez başkalarıyla her türlü verme-alma hesabını tutar ve aynı zamanda hesabı kapatmaya çalışır. Örneğin, eğer Bay X bir kişiye fiziksel olarak saldırırsa, o kişinin verme-alma hesabı merkezi bunu hatırlar ve fırsatı olduğunda Bay X’e saldırmaya çalışmasını veya bu fırsatı yaratmasını veya Bay X’e orantılı üzüntü/mutsuzluk vermesini sağlar.

2.3. İçgüdü ve arzu merkezi

Bu merkez tüm arzu ve içgüdülerin bir deposudur.

2.4. Beğeni ve beğenmeme merkezi

Bu merkez bilinçli zihne beğeni ve beğenmeme dürtüleri gönderir.

2.5. Mizaç özellikleri merkezi

Bu merkez bir bireyin mizaç özelliklerinden oluşan bir koleksiyondur.

3. Verme-alma hesabı merkezinin etkisinin örneği

Zihindeki çeşitli merkezlerin nasıl çalıştığını anlamak için kuyruğunu sallayarak bir kişiye yaklaşan bir köpek örneğini ele alalım.

Şimdi, zihindeki her merkezin köpeğin uyaranına olumlu yanıt verdiğini, ancak verme-alma hesabı merkezinin olumsuz yanıt verdiğini varsayalım. O zaman son yanıt ne olurdu? Bu durumda, son eylem/tepki yine negatif olacaktır. Bunun nedeni, verme-alma hesabı merkezinin diğer tüm merkezler üzerinde “veto hakkı” olması ve diğer merkezlerin toplamı sadece %35 iken %652lik bir güç uygulayabilmesidir. Bu yüzden bazen hayatta yaptığımız aptalca bir seçim hakkında düşünür ve “Ne düşünüyordum?” deriz. Cevap, sizin için düşünmeyi yapanın verme-alma hesabı olduğu ve en iyi akla rağmen insanların bazen başının belaya girmesidir. Evlilik, ciddi kazalar ve küçük bir servetten dolandırılmak gibi hayatımızdaki önemli olaylardaki tüm seçimler, verme-alma hesabı merkezinden kaynaklanmaktadır.

Şimdi bunu hayattaki tüm durumlara uygulayabiliriz. Hayatımıza geri dönerek, görünür bir sebep olmadan bize iyi ya da kötü davranmış insanlara rastlamış olabiliriz. Bu, şimdi bunun neden olduğunu açıklayacaktır.

    • 1. Adım: Köpek kişiye doğru ilerlediğinde impuls kişinin gözlerine ulaşır. Gözlerden, bireyin beynindeki görsel merkeze ulaşır. İmpuls, beyindeki görsel merkezden görme süptil duyu organına ulaşır.
    • 2. Adım: İmpuls görme süptil duyu organından bilinçli zihne gider. Bu aşamada kişi sadece ona yaklaşan bir şey olduğunu fark edebilir.
    • 3. Adım: İmpuls bilinçli zinden bilinçaltı zihne gider ve dürtüyü şöyle tanımlayan ve yorumlayan tanımlama ve yorumlama merkezine ulaşır: Yaklaşan nesne bir köpektir. Köpek kuyruğunu salladığı için arkadaş canlısı görünüyordur.
    • İmpuls tanımlama ve yorumlama merkezinden daha sonra verme-alma hesabı merkezine gider. Hesapta herhangi bir denge varsa, impuls değiştirilir. Örneğin, o belirli köpek veya o köpekteki süptil beden geçmişte (şu anki yaşamda veya önceki yaşamlarında) kişiyi herhangi bir şekilde rahatsız ettiyse, impuls köpeği bir şekilde rahatsız edecek şekilde değiştirilecektir.
    • İmpuls verme-alma hesabı merkezinden kişinin arzusuna göre değiştirildiği içgüdü ve arzu merkezine gider. Örneğin, kişi köpek ile oynamak isteyebilir.
    • İmpuls içgüdü ve arzu merkezinden beğeni ve beğenmeme merkezine gider. İmpuls sırasıyla zevk veya acı verip vermemesine bağlı olarak beğenilir veya beğenilmez. İmpuls beğeni ve beğenmeme merkezinden mizaç özellikleri merkezine gider ve orada mizaca göre değiştirilir.
    • İmpuls mizaç özellikleri merkezinden akıl merkezine gider. Akıl merkezi dürtüyü depolanan bilgiye göre değiştirir. Ayrıca diğer merkezlerin ve köpek ile oynamak için zamanın bulunması vb. diğer faktörlerin etkilenmesinin olası sonuçlarını da dikkate alır. Akıl merkezinden çıkan dürtünün doğası, hangi merkezin onu maksimum ölçüde değiştirebildiğine bağlıdır. Örneğin, beğeni ve beğenmeme merkezinden gelen “köpekle oynama arzusu”, akıl merkezinden gelen “köpekle oynamaya vaktim yok” tan daha güçlü ise, akıl merkezinden beş süptil motor organına giden impuls “köpekle oynamak” olacaktır. Böylece, akıl merkezinden çıkan impuls, tüm merkezlerden yürütülen sonuç vektörüdür.
    • İmpuls beş süptil motor organdan beynin çeşitli motor ve hipotalamik merkezlerine ve bilinçli zihne taşınır ve kişi buna göre tepki verir. Bu durumda, kişi, önceki bir yaşamda meydana gelen bir olay nedeniyle zihnine kazınmış doğuştan gelen ve açıklanamayan bir köpek korkusu varsa, köpeğe olumsuz tepki verebilir ve hatta onu kovalamak için taş bile atabilir.