Bu makaleyi anlamak için aşağıdaki makaleye önceden bakmanızı öneririz :
- Sevap ve günahlar nelerdir?
Table of Contents
1. Giriş
Hepimiz günlük faaliyetlerimiz sırasında çeşitli günahları işleriz. Örneğin, etrafı süpürürken örümcek öldürebiliriz, işte başkalarıyla sert konuşabiliriz, vb. Günah kavramını daha iyi anlamak için birkaç günah türüne ve günahın sonucunun kim tarafından karşılandığına bakacağız.
2. Günah Türleri
2.1 Kimin etkilendiğine bağlı olarak günah türleri
Aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi, günahtan kimin etkilendiğine bağlı olarak, kendine ve başkalarına zarar veren günahlar vardır.
Kimin etkilendiğine bağlı olarak günah türleri | |
---|---|
Sadece kendine zarar veren |
Manevi uygulamada günlük rutinleri yerine getirmemek. Zihin ve duyuların kontrolünü sağlamamak, yani çeşitli istekleri, arzuları, öfke ve şehveti kontrol altında tutmamak. |
Başkalarına zarar veren |
Bilmeden zarar vermek, örneğin sokakta yürürken veya su kaynatırken farkında olmadan böcekleri veya mikroorganizmaları öldürmek. (Bu tür kaçınılmaz günahlar çok azdır ve günlük manevi uygulamayla yok edilir.) Kasıtlı olarak başkalarına zarar vermek. |
2.2 Beden, konuşma ve zihin göre günah türleri
Bir birey zihninde günah işlemeye karar verebilir, bunu sözlü olarak ifade edebilir veya fiziksel olarak gerçekleştirebilir. Böylece aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi üç şekilde günah işleyebilir.
Beden, konuşma ve zihne göre günah türleri | |
---|---|
Fiziki günah |
Vücudun yardımıyla işlenen günahlar, örneğin çalmak, birini öldürmek, zina etmek. |
Sözlü günah |
Konuşma yoluyla işlenen günahlar, örneğin hakaret etmek, yalan söylemek, gereksiz konuşmak, kötü niyetle konuşmak. |
Zihinsel günah |
Zihinsel olarak işlenen günah, örneğin zenginlere imrenmek ve onların malına göz dikmek, başkaları hakkında kötü düşünmek. (Burada günah, düşüncemizin başkaları üzerinde yarattığı rahatsız edici titreşimler nedeniyle oluşur. Bu, nazar mekanizmasına benzer.) |
Nazar mekanizması hakkında daha fazla bilgi için lütfen Nazar makalesine bakınız.
3. Sadece düşünceyle günah işleyebilir miyiz?
Karma doktrini, sevaplı bir eylem düşüncesinin sevap davet edebileceği halde, günahkâr bir düşüncenin günaha yol açmadığını belirtir. Örneğin, banka soymak düşüncesi günah oluşturmazken, gerçekte soymak günah oluşturur. Burada, önceki zihinsel günah örneğinden farklı olarak, başkaları üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için basit bir düşünce günah oluşturmaz.
Ancak arayışta olan bir kişi kötü düşüncelerle bile günah işler. Bu durumda, arayışta olan bir kişinin amacı İlahi nitelikler geliştirmek ve Tanrı’nın arayışta olan kişiye gerekli bilgi ve enerjiyi vermesi olduğundan, kötü düşünceler Tanrı’nın kaynaklarını da boşa harcamak anlamına gelir. Bunun bir istisnası, şiddetli bir şekilde rahatsız edilmiş veya negatif enerjiler tarafından ele geçirilmiş arayışta olan bir kişide kontrol edilemeyen düşünceler olacaktır.
4. Günahın sonucunu kimler karşılar?
4.1 Günaha ortak olmak
Doğrudan veya dolaylı olarak ve fiziksel, sözlü veya zihinsel olup olmamasına bakılmaksızın, günaha yardım eden kişi günahtan payını alır. Günaha ortak olur. Bugünün yasaları da benzer hükümlere sahiptir – bir cinayete yardım eden kişi de suçludur.
Aslında, ciddi bir günahkârla konuşmak, ona dokunmak, onunla birlikte olmak, onunla yemek yemek, yer ve yatak paylaşmak ve onunla seyahat etmek gibi eylemlerin günahı eşlik eden kişiye aktardığı düşünülmektedir.
Tıpkı satsang’ın Mutlak Hakikatin eşliği olduğu gibi, kusang da yalanın eşliğidir. Kusang içinde kalmak içimizde yanlış izlenimler oluşturur ve manevi düşüşümüze neden olabilir. Bu nedenle, önemsediğimiz kişilere ‘kötü arkadaşlıktan uzak dur’ diye uyarıda bulunmamız şaşırtıcı değildir.
4.2 Günahın genişlemesi
Matsyapuran adlı Kutsal bir metin, günahın bulaşıcı veya kalıtsal bir hastalık gibi olduğunu belirtir. Kalıtsal bir hastalık hemen belirgin olmayabileceği gibi, günah da günahkârı yavaş yavaş etkiler ve onu kökünden yok eder. Günahkâr günahlarını ödemezse, oğlunun veya torununun ödemesi gerekir. Bu şekilde günah üç nesle kadar etkisini gösterir. Bu nedenle ailemiz ve neslimiz için de sorumluluğumuz vardır.
Günahın sonuçlarının ortaklaşa karşılandığı başka durumlar da vardır, örneğin bir koca ve karısı, bir şirket müdürü ve şirket çalışanları vb.
4.3 Toplu günah
Sadece insanlara kaderin üstesinden gelme ve kendisiyle birlikte tüm Yaratılışı mutlu etme yeteneği verilmiştir. Yine de, bunu bireysel bencil güdülerini yerine getirmek, masum insanlara adaletsizlik yapmak, başkalarına hakim olmak gibi nedenlerle kullanırlar. Sonuç olarak, toplum kolektif kaderle kirlenir.
Bu, tüm Yaratılışı etkiler ve doğanın döngüsünün dengesini bozar. Sonuç olarak, sel, kuraklık, deprem, savaş vb. felaketler insan ırkını vurur. Bu felaketler görünür olsa da gerçek temel nedenler görünmezdir. Bu tür kolektif kader Dünya’ya düştüğünde, kötülük yapanlarla birlikte erdemli insanlar da bu felaketlerin sonuçlarına katlanmak zorundadır.
5. Özet – günah türleri
Günahın sonuçları bizi etkilediği ve başkalarına da zarar verebileceği için günah işlemekten kaçınmak önemlidir. Yakınlarımızın doğası ve eylemlerini anlamak da aynı derecede önemlidir, çünkü ciddi günahlarına göz yummak bizi ortak yapabilir.
Hayatta üzüntünün mutluluktan daha fazla şey öğrettiği söylenir. Kaderin bize ne getireceğini bir ders olarak görmeye çalışabiliriz. Kaderle yüzleşmenin kendisi manevi bir uygulama olduğunu düşünürsek, daha hızlı manevi ilerleme mümkündür.
Manevi uygulama, kaderimizi yok etmeye veya onu dayanacak gücü bize vermeye yardımcı olur.