Maneviyat nedir?

Maneviyat nedir?

1. Maneviyata Giriş

Çoğumuz Maneviyatı kendi yollarımızla keşfetmişizdir. Bu arayış oldukça bireysel olsa da (yani, hepimizin kendi kişisel Maneviyat tanımımız var) özünde kolektiftir. Bunun nedeni, insanların zihninde Maneviyatın yaşamda anlam, amaç ve yön arayışı ile eş anlamlı olmasıdır.

İnsanlar Maneviyata farklı nedenlerle ilgi duyar ve manevi yolculuklarına çıkarlar. Genel olarak, bunun için birkaç temel neden vardır.

  1. Manevi boyut hakkında merak : Bu, yaşamın daha derin sorularına cevap aramayı içerir – yaşamın amacı nedir, nereden geldim ve öldükten sonra nereye gidiyoruz?
  2. Hayatta bir sorunla karşı karşıya kaldıklarında : Yaşamda aşılması zor sorunlar, insanların sorunlarına modern bilimin kapsamının dışında bir cevap aramaları için genellikle bir katalizördür. Bu, bir astroloğa, medyuma veya kutsal bir adama gitmeyi içerir.
  3. Manevi şifaya ilgi : Süptil enerjileri kanalize ederek iyileşme yeteneği, binlerce yıldır takip edilen bir sanattır.
  4. Kişilik gelişimine ilgi : Daha iyi bir insan olmak istemek, kişiyi Maneviyata ve daha manevi bir yaşam tarzına yönlendirebilir.
  5. Manevi olarak gelişmek istemek : Bazılarımızın içsel olarak manevi olarak büyümeye ihtiyacı vardır ve Maneviyata doğru iten bir katalizöre ihtiyaç duymazlar.

Maneviyatın anlamını arayanlar için internette bulunabilecek çok sayıda kaynak vardır. Ancak, bu durum doğru bir tanım olarak ne seçeceği konusunda kafanızın karışmasına neden olabileceği için başka bir sorun yaratır. Bu yazıda, Maneviyatın tanımını sunuyor ve Maneviyat hakkında pratik bilgiler veriyoruz.

2. Maneviyatın tanımı

Sanskritçe’de Maneviyat Adhyātma olarak bilinir. Bu kelime Adhi ve Ātman (Ātmanahā) kelimelerinden türetilmiştir. Adhi konu ile ilgili anlamına gelir, Ātmā ise Ruh anlamına gelir. Ruh, her birimizin içindeki Tanrısal prensiptir ve gerçek doğamızdır. Yüce Tanrı Prensibinin küçük bir parçası olan süptil bedenin ana bileşenidir. Özellikleri Mutlak Hakikat (Sat), Mutlak Bilinç (Chit) ve Saadettir (Ānand). Ruh, hayatta yaşanan iniş çıkışlardan (ve mutluluktan ve mutsuzluktan) etkilenmez, çünkü sürekli saadetli bir haldedir.

Not : Neyden oluştuğumuzu daha iyi anlamak için lütfen şu makaleye bakın – İnsanlar nelerden oluşur? (Beden, Zihin, Akıl, Ruh).

Doğal halimiz saadetli olmaktır (ki bu içimizdeki Ruhun doğasıdır) ve hepimiz doğuştan bu halde olmayı özleriz. Bu aynı zamanda hepimizin hayatta mutluluk aramızın ve bizi mutlu edeceğini düşündüğümüz çeşitli şeylerin peşinden koşmamızın nedenidir. Ancak, hepimizin bildiği gibi, modern yaşamın stresleri ve zorlukları ile birlikte ‘mutluluk’ yakalanması zor ve geçicidir.

Dolayısıyla Maneviyat, Ruhun doğasını ve kişinin Ruh ile özdeşleşerek onu gerçek doğası olarak deneyimleme yolculuğunu anlamayı içerir. Maneviyat, nasıl saadetli olunacağı ile ilgili kapsamlı bir bilimdir.

Maneviyat biliminin kapsamı geniştir ve ‘ben kimim’, ‘nereden geldim’, ‘hayatın amacı nedir’, ‘ölümden sonra nereye gideceğim’, vb. derin soruların cevaplarını da içerir.

Sanskritçe’de Maneviyat veya Manevi bilim Paravidya (Yüce bilim) olarak adlandırılır, diğer tüm bilimler ise Aparāvidyā yani alt bilim olarak adlandırılır. ‘Bilim’ derken modern bilimi kastediyoruz. Rasyonalistler ve çoğu insan, bilim ve Maneviyatın birbirinden ayrı disiplinler olduğunu düşünür. Ancak Maneviyat, sonsuzluk bilgisidir, yani tüm konular hakkında bilgidir. Hem fiziksel dünyayı hem de görülmeyen süptil dünyayı, tüm fiziksel ve manevi bölgeleri, tüm fiziksel ve süptil frekansları, enerjileri ve titreşimleri, Evrendeki tüm olumlu ve olumsuz varlıkları ve tüm canlıları ve cansız varlıkları kapsar. Maneviyat, Evrenin başlangıcından sonuna kadar geçmişin, bugünün ve geleceğin tüm bilgi ve belleğini içerir.

Not : Bu yazıda, Maneviyat Tanrı ile ilgili bir bilim olduğu için, Maneviyat kelimesinin ‘M’ harfini büyük yazdık.

3. Maneviyat ile din arasındaki fark

Birçok insan için din, onlara manevi konular ve fiziksel dünyanın ötesindeki şeyler hakkında ilk öğrenimlerini sağlar. Ancak dinler genellikle mezhepçi bir yapıya sahiptir. ‘Mezhep’, genellikle kendi Tanrı’ya Giden Yolunun en iyi ve tercih edilen yol (eğer tek yol değilse) olduğunu düşünen bir insan grubudur.

Ancak, Maneviyatın temel ilkelerinden biri, Tanrı’ya giden yolların insanlar kadar çok olmasıdır. Tıpkı bir doktorun farklı insanlarda olabilecek farklı hastalıklar için aynı ilacı önermemesi gibi, aynı türden manevi uygulama da herkese fayda sağlamayabilir. Manevi uygulama, bir kişinin mizacına ve ihtiyaçlarına göre uyarlandığında daha hızlı manevi gelişime yol açar.

Tanrı geniştir ve O’nu deneyimlemek için biz de manevi bakış açımızda genişlemeliyiz. Din veya Maneviyat hakkındaki miyop veya ırk temeline dayanan bir bakış açısı genellikle manevi gelişmeyi engeller ve böylece durgunluğa yol açar.

4. Maneviyat bizim için neden hayatidir?

Kim olduğumuz ve nereden geldiğimiz önemli değildir – hayatımızda mutluluk yaşama ihtiyacımız tüm dünyevi arayışlarımızı yönlendirir. Bu ihtiyaç, kültürel geçmişi, dini, cinsiyeti, sosyal veya mali durumu vb. ne olursa olsun hepimiz için geçerlidir. Ancak, manevi araştırmalar yoluyla, insanların ortalama olarak zamanlarının yalnızca %30’unda mutluluk yaşadıklarını keşfettik.

Mutsuzluk yaşamamızın ana nedenlerinden biri hayatımızdaki problemlerdir. Herkes hayat problemlerinin fiziksel ve psikolojik nedenlerini bilir. Ancak, çoğumuzun bilmediği şey, fiziksel veya psikolojik nitelikteki problemlerin manevi bir kök nedeni olabileceğidir. Bu, bir problem öncelikli olarak manevi nedenlerden kaynaklansa bile, fiziksel veya psikolojik bir problem olarak tezahür edebileceği anlamına gelir.

Başlıca manevi problemler kader (karma), atalardan gelen problemler ve negatif enerjilerin neden olduğu sıkıntıdır.

Manevi araştırmalar yoluyla, bir kişinin hayatında karşılaştığı sorunların %50’den fazlasının manevi nedenlerden kaynaklandığını keşfettik. Evlilik, iyi ve kötü ilişkiler, ciddi kazalar ve büyük hastalıklar gibi tüm önemli yaşam olayları çoğunlukla kişinin kaderinden kaynaklanmaktadır.

Şimdi bu önemli – Herhangi bir sorunun çözümü, o sorunun seviyesine göre sağlanmalıdır.

Bir hastanın sorunu manevi bir kök nedene sahip olduğunda, yardım sağlamak veya soruna yardım etmek için manevi bir çözüm kullanmak en iyisidir. Maneviyatı uygulamak gibi manevi önlemler, özellikle sorunun kökü manevi nitelikteyse, fiziksel ve psikolojik sorunlara da rahatlama sağlar.

5. Maneviyat ve yaşamın amacı

Hayatımızın bir döneminde bazılarımız düşünmeye başlar – Hepsi bu mu?

Hayatın anlamı – örneğin – sadece iyi bir eğitim almak, para kazanmak, kredi çekmek, araba satın almak, daha büyük bir kredi çekmek, ev satın almak, daha büyük bir ev satın almak, bir alanda başarı ve tanınma elde etmek, bir aile kurmak ve en sonunda ölmek mi? Bazılarımız hayatın daha yüce bir amacı olup olmadığını merak etmeye başlayabilir.

Bu iç gözlem aşamasından geçmiş olanlarımız için, sanki içimizde bir şey değişmiş gibidir. Bazılarımız için bu tür duygular, kendi manevi yolculuklarımıza atılmamıza neden oldu.

Maneviyat bilimine göre, doğmanın aslında sadece 2 nedeni vardır:

  • Yaşamın ilk amacı, insanın doğuştan sahip olduğu kaderini veya karmasını tamamlamaktır.
  • Yaşamın ikinci ve daha önemli amacı ise ruhsal olarak gelişmektir.

Evrensel ilkelere göre Maneviyatı uygulamak, her iki amaca da yardımcı olur. Mutsuzluğa neden olan olumsuz kaderi yakmaya yardımcı olur ve aynı zamanda manevi olarak büyümemize de yardımcı olur.

Not : Daha fazla bilgi için şu makaleye bakın – Hayatın amacı nedir?

6. Maneviyat pratik bir bilimdir

Çoğumuz Maneviyat ve manevi kavramlar üzerine kitaplar okuduk. Ancak sadece teori (doğru olsa bile) bir kişiye yön vermek dışında, uygulamaya konulmadıkça asla deneyimlenemez. Bir insan için sadece entelektüel manevi kavramlar olarak kalır. Kişi ancak bu bilgiyi uygulamaya koyduğunda, manevi deneyimler veya Maneviyat deneyimi yaşar. Manevi uygulama, bir kişinin Maneviyatın önemini gerçekten anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle, bir kişinin manevi yolculuğunda, Maneviyatın teorik bilgisinin yalnızca %2 önem taşıdığı, %98’in ise uygulama yapmak için olduğu söylenir.

Kişi sadece Maneviyat hakkında okur ve onu uygulamazsa, asla önemini anlamayacak/deneyimlemeyecektir. Sonuç olarak, er ya da geç, ona olan ilgisini kaybedebilir. Hatta, hayatında yararlılığı konusunda şüphe duyabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, kişinin takip ediyor olabileceği bir manevi kitabın doğruluğudur. Manevi bir kitap kolayca hakem değerlendirmesinden geçemeyeceği için, doğru olup olmadığını anlamak kolay değildir. Maneviyat kitapları üzerinde yazarın etkisi – başlıklı yazımızda, tüm manevi kitapların eşit olmadığını ve manevi hakikatin seviyesinin kitabın yazarına bağlı olduğunu gösterdik.

7. Maneviyatta manevi olarak gelişmiş bir rehberin (Guru) önemi

Guru %70 veya üzerinde manevi seviyede olan bir Azizdir. Maneviyat bilimine göre, Maneviyat alanında yetkili bir kişi Guru olarak bilinir. SSRF, manevi seviyeyi tanımlamak için 1 ile 100 arasında bir ölçek kullanır. %1, cansız bir objenin manevi seviyesini ifade ederken, %100 ise bir insan için manevi gelişimin zirvesi olan Öz-Gerçekleşmesi veya Tanrı ile bir olma durumunu ifade eder. Günümüzde ortalama bir insanın manevi seviyesi %20\'dir.

Manevi yolculukta manevi olarak gelişmiş bir rehberin (Guru) olmasının önemini ne kadar vurgulasak azdır. Herhangi bir manevi arayışta, Guru en büyük önemi taşır. Çünkü Maneviyat, kişinin 5 duyusunu, zihnini ve aklını aşma ve bunun yerine doğasının Ruh olduğunu deneyimleme yolculuğudur. Bir Guru, yolu Kendisi yürüdüğü için konunun uzmanıdır ve bize Tanrı-gerçekleşmesi yolculuğunda rehberlik edebilir.

Ne yazık ki, günümüz çağında toplumdaki Guruların %80’i sahtedir veya manevi otoritesi yoktur. Maneviyat kisvesi altında para kazanmak ve önem kazanmak için bu yolu kullanırlar. Maneviyat ile ilgilenen insanları yanıltarak topluma kötülük etmişlerdir. Günümüz çağındaki insanların çoğu %20 civarında manevi seviyededir ve bir kişinin Aziz olup olmadığını ayırt edebilecek durumda değildir. Ancak, genellikle kendilerini iyileştirebilen veya mucizeler gerçekleştiren birini takip ederler.

Arayışta olan bir kişi samimi bir şekilde arzu ederse, tezahür etmemiş Tanrı İlkesi devreye girer ve arayışta olan kişiyi gerçek bir Guru’ya yönlendirir.

8. Manevi yollar

Tanrı’ya giden birçok genel yol vardır ve en popüler olanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Bhaktiyoga – Adanmışlık Yolu
  • Namsankirtanyoga – Zikir Yolu
  • Karmakand – Ritüelistik Tapınma Yolu
  • Karmayoga – Eylem Yolu (yani yapılan bir eylemden sonuç beklentisi olmama)
  • Dhyanyoga – Meditasyon Yolu
  • Dnyanyoga – Bilgi Yolu (Kutsal metinler aracılığıyla veya süptil alemlerde Ruh ile ilgili bilgi edinme)
  • Hathayoga – Kasıtlı Cefa Yolu
  • Kundaliniyoga – Manevi Enerji Yolu

Bu yollar, arayışta olan kişinin mizacına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, Tanrı’ya giden hangi yolu seçerse seçsin, kişinin kişilik kusurlarının yoğunluğunu azaltması önemlidir. Kişinin çok fazla kişilik kusuru varsa, hiçbir yolda ilerleyemez.

Arayışta olan bir kişinin manevi yolculuğunda daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmak için, Dr. Athavale Hazretleri, Gurukrupayoga’yı (Guru’nun Lütfu Yolu) kurmuştur. Bu yol, diğer tüm Maneviyat yollarının en iyi kısımlarını bir araya getirir. Kusurları gidermeye ve kişinin egosunu azaltmaya vurgu yaparak 8 adımlık bir manevi uygulama önerir.

9. Maneviyattaki engeller

Manevi gelişimi arayışta olan bir kişi, manevi yolculuğunda aşağıdaki engellerle karşılaşabilir.

  • Yanlış manevi uygulama rehberliği : Manevi olarak ilerleme konusunda çok arzunuz olsa bile, takip ettiğiniz rehberlik yanlışsa, aylarca hatta yıllarca zaman kaybedebilirsiniz.
  • Evrensel yasalara uygun değil : Tüm manevi uygulamalar evrensel yasalar/prensiplerine dayanmalıdır, aksi takdirde durgunluğa yol açabilir.
  • Kişinin şüphelerini gidermede yetkisi olmaması : Maneviyat hakkındaki şüpheler netleştirilmezse, arayışta olan bir kişi yanlış bir yolu takip ederek Maneviyata olan inancını kaybedebilir.
  • Süptil boyutlardan gelen negatif enerjiler sıklıkla arayışta olan kişileri yanıltır.
  • Bazen hayatın arayışta olan bir kişiye getirdikleri, onun manevi uygulamasını sekteye uğratabilir.
  • Bazen kişi manevi uygulamasında durgunlaşabilir ve bunu fark etmeyebilir bile. Bu yüzden yolculukta bir manevi rehberinin olması önemlidir.
  • Tanrı gerçekleşmesine giden manevi yolculuk yıllar, hatta on yıllar sürebilir. Bazen arayışta olan kişiler, manevi gelişimlerini engelleyecek manevi uygulamalarında irade eksikliği, gayretsizlik veya sebatsızlık yaşayabilirler. Bu nedenle, diğer arayışta olan kişilerle veya bir manevi kuruluşla bağlantılı olmak, arayışta olan kişilere manevi yolculuklarında gerekli ivme ve teşviki sağlamaya yardımcı olur.

10. Maneviyatın uygulaması

Manevi uygulama, birçok kişinin başladığı ancak çok azının bitirebildiği bir şeydir. Çok az kişi manevi uygulamayı bir yıl bile sürdürebilir ve daha azı daha yüksek manevi seviyelere ulaşabilir.

Neden böyle oluyor?

Manevi olarak ilerlemek isteyen gerçek arayışta olan kişilerin sayısında bir azalma olmadığı bir gerçek. Ayrıca, Maneviyat evrenseldir ve birçok hata yapmış olsa bile, samimi bir manevi uygulama ile herkes manevi olarak gelişebilir.

İnsanların Maneviyattan vazgeçmelerinin nedeni, çoğu durumda insanların Maneviyatı evrensel ilkelere göre ve uygun bir manevi rehberin rehberliğinde uygulamamalarıdır. Bu nedenle, manevi yolculuklarında durgunlaşırlar ve beklenen manevi gelişim gerçekleşmez. SSRF, daha hızlı manevi gelişim için manevi uygulamanın 6 temel ilkesine göre Maneviyat uygulamayı önerir.

11. Sonuç

Umarız bu yazı, sizin için Maneviyatın anlamını açıklığa kavuşturmada yardımcı olmuştur. Size yardımcı olduysa, lütfen Maneviyat ile ilgilenen diğer kişilerle paylaşın. Manevi bir arayışta olan sizleri, manevi uygulama hakkındaki bölümümüzü okumayı düşünmeye teşvik ediyoruz. Sizler için Maneviyata yeni başlayanlar için – Manevi yolculuğunuza başlama – bölümünü okumanızı rica ediyoruz.

Herhangi sorunuz varsa, lütfen ‘Canlı sohbet’ özelliği aracılığıyla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.