Beklentiyle ve beklentisiz olarak manevi uygulama

1. Tanımlar

  • Beklentili manevi uygulama (sakām sādhanā) :  Bu, dünyevi kazanım umuduyla yapılan manevi uygulamadır. Örneğin, şu amaçlarla dua etmek, adakta bulunmak, oruç tutmak veya bazı ritüelleri yerine getirmek:
    • Zenginlik elde etmek
    • İş bulmak
    • Kayıp eşyaları bulmak
    • Çocuk sahibi olmak
    • Bir hastalığın üstesinden gelmek
    • Sevilen birinin güvenliğini sağlamak
  • Beklentisiz manevi uygulama (nishkām sādhanā) : Bu, yalnızca manevi gelişim amacıyla yapılan manevi uygulamadır. Bu nedenle, bu uygulama biçiminde, manevi gelişim arayışında olan kişiler, hayatlarındaki her olayı manevi gelişim için kullanarak uygulamalarına devam edeceklerdir. Zor bir durumla karşılaşsalar bile, egolarını azaltarak veya durumun sonucunu Tanrı’nın dileğine (Īshwarēchhā) teslim ederek manevi olarak gelişmek için durumu kullanacaklardır.

Beklentili ve beklentisiz dua makalesine bakınız.

2.Sakam ve nishkam manevi uygulama biçimlerinin karşılaştırılması

  • Manevi uygulama yaptığımızda belli bir miktar manevi enerji üretilir. Şimdi, manevi enerji dünyevi kazanımlar için yönlendirildiğinde, yani sakam uygulama biçiminde, arzular yerine gelebilir ancak manevi gelişim gerçekleşmez. Bu, sızdıran bir kavanozu doldurmaya benzetilebilir; kavanoz asla dolmaz. Nishkam manevi uygulamayı yaptığımızda ise, uygulamadan elde edilen tüm enerji manevi gelişimi beslemek için kullanılır. Tanrı arayışında olan bir kişi nishkam manevi uygulamayı yaptığında, sadece manevi gelişim gerçekleşmez, aynı zamanda maddi ve dünyevi ihtiyaçları da karşılanır.
  • Arayışta olan kişi, sakam uygulaması yaparak dünyevi mutluluk yaşarken, nishkam uygulama yaparak ise Saadeti (Ānand) deneyimler.
Beklentili manevi uygulama
(Sakām sādhanā)
Beklentisiz manevi uygulama
(Nishkām sādhanā)
Etkinleştirir Tanrı’nın kurtarıcı yönü Guru veya Tanrı’nın Öğretim Prensibi
Sonuç: Dünyevi dileğin gerçekleşmesi ancak şunlara bağlıdır:
– Manevi uygulamanın yoğunluğu
– Kişinin karşı karşıya kalacağı kader
Arayışta olan kişi manevi gelişim yaşar
Etkinleştirir Tanrı’nın kurtarıcı yönü
Sonuç: Arayışta olan kişinin maddi ve dünyevi yaşamı Tanrı tarafından halledilir
Etkinleştirir Tanrı’nın yok edici yönü
Sonuç: Tanrı ilkesinin yok edici yönü, arayışta olan kişiyi rahatsız eden, biri tarafından kaynaklanan engeli kaldırır
  • Sakam manevi uygulaması yaptığımızda, Tanrı ilkesinin kurtarıcı yönünü harekete geçiririz. Dilediğimiz veya dua ettiğimiz şeyin nihai sonucu çoğunlukla manevi uygulamamızın yoğunluğu ve kaderimizden etkilenir. Nishkam manevi uygulama yaptığımızda ise, manevi gelişimimize bakan Tanrı’nın Guru prensibini veya Öğretim prensibini harekete geçiririz. Ancak bununla birlikte, Tanrı’nın kurtarıcı (tārak) yönünü de harekete geçiririz. Nishkam manevi uygulama yapan arayışta olan bir kişi biri tarafından engelleniyor ve rahatsız ediliyorsa, Tanrı’nın yok edici (mārak) formu, arayışta olan kişiyi korumak ve onu rahatsız eden kişiye hak ettiğini vermek için harekete geçer.
  • Sakam manevi uygulama kalıcılık sağlayamaz. Örneğin, bir kişi çok fazla zenginlik elde etmek için manevi uygulama yapsın. Zengin olduktan sonra arzuları orada durmaz. Sağlık, iyi bir eş, çocuk vb. şeyler de isteyebilir. Böylece, çeşitli arzularını yatıştırmaya çalışmanın kısır döngüsüne kapılır. Bu arayış asla sona eremez, çünkü her zaman henüz yerine getirilmemiş bir şey olur. Dolayısıyla, kişi bu tür bir manevi uygulamadan asla tam tatmin yaşayamaz. Ancak, nishkam uygulama biçiminde, bir kişinin tek amacı olan manevi ilerleme tamamlandığında, o kişi gerçek benliğini ve Tanrı’yı gerçekleştirir. Manevi gelişimin bu aşamasında, sürekli Saadetin kalıcı deneyimini yaşar.
  • Sakam manevi uygulama tüm yaratılışı veya yaratılmış nesneleri (deneyimlemekle) ilgilidir, oysa nishkam manevi uygulama Yaratıcıyı (deneyimlemekle) ilgilidir. Sakam manevi uygulama, Büyük İllüzyon’da (Māyā) bir şeyler elde etmekle ilgilidir, nishkam manevi uygulama ise Tanrı olan Mutlak Hakikati kavramak ve deneyimlemekle ilgilidir.