Öz farkındalığın önündeki engeller

Kendinin farkına varmada tökezleme taşları

1. Kendinin farkında olmanın önündeki engeller

Aşağıdakiler, kendini tanıma yolundaki bazı yaygın engellerdir.

  1. Bir insan olarak gelişmek istememek: Bazı insanların gelişme arzusu yoktur. Bu, gurur veya tembellik gibi kişilik kusurlarından kaynaklanabilir.
  2. Öğrenme tutumundanyoksun olma: Kişi yanlışları ve bunları nasıl düzelteceği hakkında öğrenme merakı duymaz.
  3. Dışa dönüklük: Bu durumda dışa dönüklük, yaşam karşılaşılan olaylarda içe dönük olma yeteneğine sahip olmamak anlamına gelir. Önceki bölümden üç örneği alalım ve içe dönük bir tutumun dışa dönük bir tutuma kıyasla nasıl olacağını görelim.
Örnek Dışadönük İçedönük veya iç gözlem
Annette Neden patronum beni övmüyor? Ben de çok çalışıyorum. Meslektaşımdan öğrenebileceğim meziyetler nelerdir?
Raul Bu evde hiç özgürlüğüm yok. Ayrı eve çıkmalıyım. Babamın gerçekten uzun bir günü oldu. Onu nasıl daha rahat ettirebilirim?Neden bana aynı şeyleri tekrar tekrar söylemek zorundalar -Eksiklerim nelerdir?
Mark Ruth da aynı karım gibi. Bütün karılar aynı. Jeremy ve ben dışarı çıkıp bir bira içmeliyiz. Eğer Jeremy’de kendimi görebiliyorsam, o zaman ben de tembelim demektir. Bu alanda gerçekten kendimi geliştirmem gerekiyor.

Yukarıdaki örneklerden sonra, “Sadece başkalarının kusurlarınabakanlar, genellikle kendi kusurlarını düzeltmek için zaman bulamazlar.”sözünün neden söylendiğini anlayabiliriz.

  1. Yüksek ego: Yüksek egolu insanlar genellikle kendi yaptıkları yanlışları kabul etmekten bahsetmezler, hatta kendilerini geliştirmekten de bahsetmezler.
  2. Manevi faktörler: Hayatımızdaki sorunların birçok türde manevi kökenli nedenleri vardır. Çoğu zaman insanlar, kaderden kaynaklı olaylar, negatif enerjilerin etkisi, ölmüş ataların yarattığı sorunlar, yaşamsal enerjide bir tıkanma vb. nedeniyle acı çekmek zorundadırlar. Bazen orta ila şiddetli kader nedeniyle bir kişi açıkça düşünemeyebilir ve bu da kendine daha fazla farkında olmak için çaba göstermelerinde bir engel haline gelir. Ayrıca manevi boyuttan gelen negatif enerjiler, bir kişinin düşüncelerini bulandırabilir ve kişilik kusurlarını artırabilir. Öte yandan, bu tür sorunların var olduğunu ve bize acı verebileceğini anlamak bile, hayata karşı daha felsefi bir bakış açısı benimsememize yardımcı olabilir. Aslında, bir kişinin hayatındaki tüm önemli olaylar – iyi ya da kötü – öncelikle kaderden kaynaklanmaktadır.

Kendi hatası olmayan bir trafik kazası geçiren arayışta olan bir kişi, sezgisel olarak kaderinin bir kısmının tamamlandığını hissetti. Önceki bir yaşamda diğer kişiye yanlış yapmış olması gerektiğini, bu nedenle bu hayatta diğer kişinin ona yanlış yaptığını hissetti. Bu düşünceyle sakin kalabildi ve günlük hayatına sakin bir şekilde devam edebildi.

2. Özetle

  • Kişilik kusurlarımızın farkına varma yeteneğimizi engelleyen bu tür engellere karşı tetikte olmalıyız.
  • Başkaları tarafından işaret edilen yanlışa dair en ufak bir ipucu bile ciddiye alınmalıdır, çünkü kişiliğimizdeki daha derin sorunları ortaya çıkarabilir.
  • Başkalarının geri bildirimlerine tepki göstermek, yüksek egonun bir işaretidir.

Kişilik Kusurlarının Giderilmesi ile ilgili makalelere geri dön