Satsango rūšys

1. Įvadas

Kaip paaiškinta mūsų straipsnyje “Kas yra satsangas”, satsangas yra buvimas su Tiesa. Mes galime būti su Tiesa keletu būdų. Toliau pateikiami įvairūs satsangų tipai.

2. Satsangas su Dievu

Žmogus, neatliekantis jokios dvasinės praktikos, prisimena Dievą ir kalbasi su Juo sunkiais momentais. Dvasiniu keliu einantis žmogus kalbasi su Dievu ne tik sunkiais momentais, bet ir dalijasi su Juo kiekviena smulkmena, kuri vyksta jo gyvenime. Jis dalijasi su Dievu visomis savo klaidomis ir slapčiausiomis mintimis. Po kurio laiko siekiantysis supranta, kad pradeda gauti atsakymus iš vidaus. Kai siekiantysis tobulėja dvasinėje praktikoje, jis stengiasi nuolat palaikyti šį pokalbį su Dievu ir taip stengiasi išlikti bendrystėje su Dievu. Pokalbis su Dievu prilygsta satsangui su Juo ir yra aukščiausia satsango forma.

3. Satsangas su šventaisiais, Guru ir pažengusiais siekiančiaisiais

Norėdami sparčiai daryti dvasinę pažangą, turėtume reguliariai dalyvauti satsanguose su pažengusiais siekiančiaisiais arba savo dvasiniais vedliais. Dalyvavimas satsange taip pat suteikia galimybę taisyti savo veiksmus, tobulinti dvasinę praktiką ir gauti patarimų kaip pašalinti iškilusias kliūtis.

Satsangą turėtume planuoti iš anksto, kad laikas, praleistas su pažengusiu siekiančiuoju, būtų tinkamai išnaudotas konkretiems tikslams pasiekti. Pavyzdžiui, prieš skambindami ar lankydami pažengusįjį siekiantįjį, turėtume sudaryti planą, kurią dieną ir kada jam skambinsime ar jį aplankysime. Reikėtų užsirašyti dvasinę patirtį, kliūtis, klausimus ir galimus savo dvasinės praktikos patobulinimus, kuriuos ketinama aptarti.

Turėtume užsirašyti dalykus ir pagrindinius principus, kuriuos sužinojome pokalbio metu arba stebėdami pažengusį siekiantįjį, ir tada juos įgyvendinti praktiškai. Nors konkretus įvykis ar pokalbis padeda geriau paaiškinti principą, daugiausia dėmesio turėtume skirti pagrindiniam principui suprasti. Pavyzdžiui, jei pažengęs siekiantysis parodo pavyzdį, kaip laikyti telefoną švarų ir taisyklingoje padėtyje, tuomet turėtume praktikuoti esminį švaros ir tobulumo principą, kaip savo dvasinės praktikos dalį. Taip pat turėtume suprasti, kad tą patį principą reikėtų taikyti viskam, o ne tik telefonui. Tada turėtume sudaryti planą, kaip praktiškai pritaikyti savo mokymąsi ir visas gautas rekomendacijas, nes žinios be praktikos yra tuščios.

Turėtume atkreipti dėmesį į šią patirtį kiekvieną kartą, kai dalyvaujame satsange su pažengusiais siekiančiaisiais. Pavyzdžiui, ar kartojimas pagerėjo kiekybiškai ar kokybiškai, ar kokia nors abejonė išsisprendė, jos iš tikrųjų neaptarus, ar koks nors fizinis negalavimas, pavyzdžiui, nugaros skausmas, sumažėjo arba išnyko be gydymo, ar po bendravimo žmogus jautėsi gerai, blogai, o gal nejautė nieko. Kadangi dvasinės praktikos tikslas – pasiekti Palaimą (Ānand), palaipsniui satsango metu Palaimos patyrimas turėtų didėti. Jei taip neatsitinka, reikėtų išanalizuoti, ką darome neteisingai, ir imtis atitinkamų priemonių, kad tai nepasikartotų. Taip pat, jei žmogus jautėsi gerai, reikėtų išanalizuoti, ką jis darė teisingai, ir į tai sutelkti dėmesį ateityje.

4. Satsangas su kitais siekiančiaisiais

Satsango rūšysTai gali vykti asmeniškai, internetu arba telefonu. SSRF reguliariai rengia satsangus anglų ir daugeliu Europos kalbų siekiantiesiems visame pasaulyje. Kadangi siekiantieji gali būti skirtingose pasaulio dalyse, šie satsangai rengiami naudojant “Skype”. Satsangų metu aptariamos dvasinės temos ir aiškinamasi abejonės dėl dvasinės praktikos.

Diskusijos apie dvasingumą su kitais siekiančiaisiais telefonu arba asmeniškai taip pat yra satsango rūšis.

Šiuos satsangus galima skirstyti pagal aptariamas temas –

  • Informaciniai satsangai – pateikiama ir aptariama informacija apie dvasingumą

  • Vadovavimo satsangai – šiuose satsanguose duodami patarimai, susiję su individualia dvasine praktika ir Dvasingumo sklaida

  • Dvasinės emocijos (Dvasinė Emocija Bhāv) satsangai – skirti dalyvių dvasinei emocijai sustiprinti

5. Šventųjų tekstų skaitymas

Tai satsango rūšis, kai skaitytojas iš knygoje užrašytų žodžių semiasi dieviškosios sąmonės (Chaitanya), nes autorius yra Šventasis (is a Saint) arba labai išsivysčiusi dvasinė siela, kurios dvasinis ryžtas reiškiasi per Jo užrašytus žodžius. Kai kurie SSRF siekiantieji yra aprašę dvasinius išgyvenimus, kai patyrė dvasinį gydymą vien būdami šalia šventojo parašytos knygos.

6. Kitos Satsango rūšys

  • Dalyvavimas dvasiniuose pokalbiuose

  • Religinių vietų, pavyzdžiui, bažnyčių, šventyklų, šventųjų buveinių ir kt., lankymas.

  • Apsistojimas piligriminėse vietose

  • Klausymasis arba šventų giesmių giedojimas

7. Išvada

Dabar, kai jau žinome įvairius šaltinius, kaip galime išlikti Tiesos draugijoje, ir jos svarbą mūsų dvasiniam augimui, galime stengtis nuolat būti Satsange ir semtis gerosios patirties.