Beklentiyle mi dua etmeliyiz?

Dua etme şekli, duanın ardındaki niyete göre ikiye ayrılır.

1. Dünyevi beklentiyle dua

Beklentiyle dua etmek en yaygın dua türüdür. Bu tür dua, dünyevi bir ihtiyacın karşılanması beklentisiyle edilir. Bu dua başka herhangi bir manevi uygulama ile yapılabilir veya yapmayabilir.

Beklentiyle dua etmeye bazı örnekler şunlardır :

  • İş, eş, çocuk vb. gibi maddi ihtiyaçlar.
  • Hastalıktan kurtulmak, mutluluk vb. gibi daha süptil maddi istekler.

Beklentiyle mi dua etmeliyiz?

Manevi yolculuğun başlangıç aşamalarında insanlar genellikle beklentiyle dua ederler. Dünyevi isteklerle ilgili duaları düzenli olarak gerçekleşen kişiler bile genelde bu yolculuğun erken safhalarındadır. Bunun nedeni, sonraki bölümlerde açıklandığı gibi, manevi gelişimin ileri aşamalarındaki kişilerin yalnızca kendi manevi gelişimleri için dua etmeleridir.

Kendimiz veya başkaları için dünyevi faydalar elde etme beklentisiyle dua ettiğimizde, duamız gerçekleşebilir; ancak bu durumda manevi uygulama yoluyla elde ettiğimiz manevi enerjiyi tüketiriz. Bu manevi enerji, bu yaşamımızdan veya önceki bir yaşamdan kaynaklanabilir.

Hayatları boyunca beklentiyle dua etmeye devam eden insanlar, Tanrı’nın sürekli lütfunu kazanmak için manevi uygulamalarını artırmaya çalışmaktansa, dua etme eylemini Tanrı’dan küçük çıkarlar elde etmenin bir aracı olarak kullanırlar. Beklentiyle dua etmenin önemli bir dezavantajı ise, kişinin Tanrı’nın isteğine teslim olup ihtiyaçlarını karşılaması için O’na güvenmek yerine, dünyevi arzulardan ve ihtiyaçlardan kurtulmayı başaramaması ve isteklerine ulaşma çabasında takılıp kalmasıdır.

2. Dünyevi beklenti olmadan dua (manevi gelişim için)

Bu dua türü, manevi yolculuğunu ciddiye alan Tanrıyı arayışta olan kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu dualarda da Tanrı’ya yalvarma söz konusu olsa da arayışta olan kişiler beklentiyle dua etmezler. Tek beklenti, manevi ilerleme kaydetmek için daha iyi bir manevi uygulama gerçekleştirebilmektir. Arayışta olan kişiler ayrıca, manevi uygulamadaki engellerin kaldırılması, egolarının azaltılması gibi konular için de dua edebilirler.

Beklentiyle mi dua etmeliyiz?

Dünyevi beklenti olmadan dua eden arayışta olan kişiler hem manevi ilerlemeyle lütuflandırılma hem de maddi ihtiyaçlarının gerekliliklere göre karşılanması gibi çift taraflı faydaya sahiptirler. Dua eden kişi, dünyevi beklentilerle dua edene göre çok daha fazla teslim olduğu için, Tanrı’nın çok daha fazla lütfuna erişebilir. Aynı zamanda teslimiyet, zihin, zeka ve egonun dağılmasına katkıda bulunur. Bu iki faktör de hızlı bir manevi gelişime yol açar.

                                                                                                                        ^ Top

3. İki tür dua arasındaki karşılaştırma

Dünyevi beklentiyle dua

Dünyevi beklenti olmadan dua (manevi gelişim için)

  • Kişinin kaderi aksi yönde bir akış göstermiyorsa dua gerçekleşebilir.
  • Duanın yoğunluğuna ve kişinin manevi seviyesine bağlı olarak her zaman karşılık bulur.
  • Manevi enerji tüketilir.
  • Manevi enerji tüketilmez.
  • Manevi gelişim gerçekleşmez.
  • Manevi gelişim gerçekleşir ve Tanrı’nın dilediği şekilde dünyevi ihtiyaçlar da karşılanır.

4. Arayışta olan bir kişi manevi olarak geliştikçe dualar nasıl değişir?

Hayatın yönü

Beklentiyle dua

Beklenti olmadan dua (manevi gelişim için)

  • İş
Tanrım, az önce bir iş görüşmesinden çıktım, lütfen işi almama izin ver. Çok ihtiyacım var. Tanrım, az önce bir iş görüşmesinden çıktım ve sonucunu Senin ayaklarına bırakıyorum. Lütfen sonucun Senin isteğin olduğunu kabul etme gücünü bana lütfet.
  • Eş Bulma
Tanrım, bu kişiyi çok seviyorum. Lütfen o kişinin de beni en azından aynı şekilde, hatta daha fazla sevmesini sağla. Tanrım, bu kişinin benim için doğru kişi olup olmadığını en iyi sen bilirsin. Aynı zamanda, bu hayatta bir eş bulup bulmamama kaderimin bağlı olduğunu da biliyorum. Fakat her iki durumda da lütfen manevi uygulamamı koru.
  • Hastalık
Tanrım, bu hastalığa dayanamıyorum, lütfen beni iyileştir. Tanrım, lütfen bu hastalığa dayanma gücü ver ki manevi uygulamamdan uzaklaştırmasın.
  • Çocuğun Hastalanması
Tanrım, çocuğumu kurtar, her şeyi yaparım. Eğer çocuğumu kurtarırsan, bir sonraki maaşımın yarısını yetimhaneye bağışlayacağım. Tanrım, çocuğum ciddi durumda. Elimizden geleni yaptık – Senin onu benden çok sevdiğini biliyorum – onu Senin ayaklarına teslim ediyorum.
  • Hayattaki Acı Dönemler
Tanrım, bu hayatımın en acı dönemi. Lütfen beni bundan kurtar. Tanrım, lütfen acıyla başa çıkma gücü ver ve manevi düzeyde öğrenmem gerekeni öğrenebilmeme izin ver. Lütfen manevi uygulamamın sekteye uğramadan devam etmesine izin ver.
  • Hayattaki Mutlu Dönemler
Genellikle dua edilmez Tanrım, mutlu olduğum zamanlarda da Seni sürekli hatırlamamı sağla, zira bu mutluluğu da bana Sen lütfettin. Lütfen Seni üzgün olduğum zamanlarda özlediğim kadar özleyeyim.
  • Manevi Uygulama
Genellikle dua edilmez Tanrım, bana manevi uygulama yapabileceğim bir gün daha verdiğin için Sana minnettarım. Lütfen Sana dilediğin şekilde hizmet etmemi sağla ve manevi uygulamamı geliştirebilme yeteneğiyle beni destekle.

5. Dr. Athavale Hazretleri’nin beklentiyle ve beklenti olmadan dua ile ilgili rehberliği

1. Sıradan Kişi: Dünyevi hayatta bir şey arzulayan kişi, Tanrı’dan beklentiyle dua eder. Kişi, adanmışlık olmadan, dua bile etse Tanrı’nın hiçbir şey vermeyeceğini anlamaz. Birçok kez dua etmesine rağmen hiçbir şey alamayınca, Tanrı’ya olan inancı azalır.

2. Bhaktiyoga (Adanmışlık Yolu) ile Manevi Uygulama Yapanlar: Bhaktiyoga‘yı (Adanmışlık Yolu) takip edenler dışında, Eylem Yolu (Karmayoga), Bilgi Yolu (Dnyanyoga) vb. diğer Yolları takip ederek manevi uygulama yapanlar çoğunlukla dua etmezler.

A. Dualarda gerçek bir adanmışlık ve bhav (Manevi duygu) olmadıkça, Tanrı’nın beklenen şeyleri vermeyeceğini anlamaz.

B. Her şey Tanrı’nın dilediği gibi oluyorken, kendi arzusuna göre Tanrı’dan bir şeyler istemenin anlamsız olduğunu anlamaz. Manevi uygulama aslında kişinin kendi arzusunu yok etmek için yapılır

C. Birçok kişi ne isteyeceğini bilmediğinden, istedikleri şey manevi uygulamaya uygun değilse, Tanrı vermez.

D. Duanın en önemli faydası, egomuzu azaltmaya yardımcı olmasıdır.

E. Eğer Tanrı’ya dua etmek istiyorsak, şu dua uygun olur – ‘Manevi uygulama yapabilmem için yardım alabilir miyim’.

F. Manevi olarak ilerledikten sonra, adanan Tanrı’dan hiçbir şey istemez; çünkü Tanrı’nın doğru zamanda ihtiyaç duyduğu şeyi vereceğini bilir.’

Dr. Athavale Hazretleri

6. Özet olarak

Özet olarak, dua ederken aklınızda bulundurmanız gereken genel kabul görmüş kural şudur:

  • Dua, beş duyuyu, zihni ve zekayı güçlendirmek ile ilgiliyse, o zaman bu dünyevi beklenti içeren bir duadır.
  • Dua, Ruh’u (içimizdeki Tanrı) deneyimlemek için çaba göstermekle ilgiliyse, o zaman bu dünyevi beklenti içermeyen bir duadır.