Table of Contents
Bu makaleyi anlayabilmek için, aşağıdaki makalelere aşina olmanızı öneririz :
- Sevap ve günah nedir?
- Günah çeşitleri
- Günahın sonuçları
1. Giriş
Yapılan bir hata için üzülmek ve hatayı telafi etmek için çaba göstermek, insanoğlunun doğal bir eğilimidir. Küçük bir çocuk bile hata yaptığında bunu anlar ve özür dilemeyi öğrenir.
Hata yapan veya kötü bir davranışta bulunan kişi günah işler. Hepimiz zaman zaman günah işlemeye mecburuz. Bu yazıda günahın etkilerini ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğini açıklıyoruz.
2. Günahtan nasıl kurtuluruz?
En büyük günahı bile, inanç ve cesaretle Doğruluğa (Dharma) sıkı sıkıya bağlı kalarak ortadan kaldırmak mümkündür.
Doğruluğa bağlılık, temel mizacımıza, yaşam dönemimize ve diğer faktörlere bağlı olarak şunları içerebilir:
Hindistan’dan (MS 8. - 9. yüzyıl) gelişmiş bir Aziz olan Adi Shankaracharya’ya göre, Doğruluk (Dharma) şu 3 görevi yerine getirendir:
- Toplumsal sistemi mükemmel durumda tutmak.
- Her canlının dünyevi gelişimini sağlamak
- Manevi alemde de ilerleme sağlamak
– Shri Adi Shankaracharya
- Tövbe (örneğin, Hathayoga yolunu takip edenler için bu, vücudu uzun süre rahatsızlığa maruz bırakmayı içerebilir)
- Zihin, duygu organları ve hareket organları üzerinde kontrol (örneğin, sadece gerektiği kadar konuşmak, cinsel arzuya hâkimiyet vb.)
- Vücut üzerinde kontrol (nefes alma hızı vb.)
- Fedakârlık
- Davranışsal temizlik vb.
Doğruluğu korumak için tüm gücümüzü harcamak da bizi tüm günahlardan arındırır.
Ancak Kaliyug çağının hüküm sürdüğü şu dönemde, Raja-Tama baskın yaşam tarzı nedeniyle, çoğu insan için böylesine dürüst bir yaşam tarzı ancak uzak bir ihtimaldir.
Günahın sonuçlarını ortadan kaldırmanın bir diğer yolu da kefarettir.
3. Kefaret Nedir?
Kefaret, yapılan hatalar veya kötü davranışlar için pişmanlık duymak ve ortaya çıkan günahı temizlemek için uygun cezayı almaktır. Kefaret, tövbe ve kararlılığı içerir.
Kefaretin bazı faydaları şunlardır :
- Kefaret, kişiyi yaptığı olumsuz davranıştan kaynaklanan suçluluk duygusundan kurtarır.
- Kefaret, kişiyi günahın sonuçlarından kurtarır ve sonuç olarak günah bir sonraki hayata taşınmaz. Böylece hem dünyevi hem de manevi ilerlemedeki engelleri ortadan kaldırır.
- Kefaret, bireyde ve çevresindekilerde bir memnuniyet duygusu geliştirmeye yardımcı olur.
- Haksızlık yapan kişinin hatalarının kefaretini ödediğini gören mağdurun zihnindeki nefret azalır veya yok olur.
4. Kefaret türleri
Kefaret, günahın ağırlığına göre hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Bilinçsizce işlenen günahlar genellikle tövbe veya günahın alenen itirafı yoluyla affedilebilir. Öte yandan, bilerek işlenen günahlar için ağır kefaret tavsiye edilir.
Bazı kefaret örnekleri şunlardır :
- Hac
- Bağış
- Oruç
Her bir günah türüne özel kefaret hakkında daha fazla bilgi çeşitli Kutsal metinlerde mevcuttur.
5. Ceza ve kefaret arasındaki fark – tövbenin önemi
Ceza ile kefaret arasındaki fark, günahının kefaretini ödeyen kişinin tövbesinde yatmaktadır. Kefaret ödeyen kişi bir yemin ile bağlıdır. Yeminine sıkı sıkıya bağlı kalır ve daha sonra erdemli bir hale gelir.
Öte yandan, suçu itiraf etmek veya cezaya çarptırılmak, bireyi aynı hataları tekrar tekrar yapmaktan alıkoyamaz. Suçları için cezalandırılan suçlular genelde sonunda daha iyi insanlar olmazlar, çünkü ne pişmanlık duyarlar ne de yaptıkları suçlu davranışların korkunç sonuçlarının farkındadırlar.
Vicdan azabı duymanın veya hatalarımızı itiraf etmenin de her gün günah işlemeye ve günahları itiraf etmeye alışıldığından sınırları olduğunu belirtmekte fayda var.
6. Zikir ve adanmışlığın önemi
Zikir ile ilgili makalelerimizde, zikrin bilinçaltı zihinde bir adanmışlık merkezini nasıl oluşturduğunu ve buradan kaynaklanan düşünceleri nasıl saptırdığını açıkladık.
Geçmiş doğumlardan gelen sevap ve günah stoklarımız da bilinçaltı zihinde depolanır. Güneşin sisleri dağıtması veya karı eritmesi gibi, zikir zihindeki gereksiz düşünceleri yok etmenin yanı sıra günahlarımızı da yok eder.
Aslında, zikir adanmışlıkla yapılmaya başladığında, bizi günaha sürükleyen arzular bile sonunda yok olur.
7. Kişilik kusurlarının giderilmesi bağlamında kefaret
Kişilik kusurlarının giderilmesi süreci, Guru’nun Lütfu Yolunda (Gurukrupāyoga) manevi uygulamanın ayrılmaz bir parçasıdır. Kefaretler, arayışta olan kişilerin bireysel ve kolektif hatalarının olumsuz etkilerini azaltmalarına yardımcı olan bu süreçte kullanılabilen araçlardan biridir.
8. Özet olarak – günahın üstesinden gelmek için kefaretler ve manevi uygulama
Arzu, nefret, bağlanma, beklenti, öfke, açgözlülük, ego, kıskançlık vb. temelde günah işlemeye yol açan nedenlerdir. Bir kişiyi günah işlemekten caydırmak, ancak o kişi günahla ilgili kuralları ve sonuçlarını anlarsa etkili olur.
Ceza ve kefaretin günah işleme arzumuzun kökünü ortadan kaldırmadığını anlamak önemlidir. Ancak, düzenli manevi uygulama yoluyla günaha yol açan kişilik kusurlarını ve arzuları ortadan kaldırmak mümkündür.