Son iki bölümde, Kişilik Kusurları Giderme (KKG) sürecini tanıttık ve kişilik kusurlarımızı nasıl tanımlayacağımızı ele aldık. KKG sürecindeki bir sonraki adım, kişilik kusurlarımızı gidermektir ve bu bölümde bunu yapmamızı sağlayan bir teknik üzerinde duracağız.
Table of Contents
1. Giriş
Yüksek derecede bağlantılı bir dünyada yaşıyoruz. Kolektif eylemlerimiz ve tutumlarımız toplum ve çevre üzerinde etkili. Modern bilim, insan anatomisini anlamada büyük adımlar atarken, bilincin daha derin yönlerini anlama konusunda o kadar başarılı değil. İnsan davranışını ne yönetiyor ve neden yaptığımız şeyleri yapıyoruz?
Hepimiz, içimizdeki mutsuzluk veya stres gibi en derin duygularımızı gizleyen güçlü bir cephe göstermeye şartlandırılmış bir toplumda yaşıyoruz. Her şeyin kontrolümüz altında olduğu izlenimini vermeye çalışıyoruz, ancak ya gerçekte içimizde o kadar güçlü değilsek? Bu durumdan ve hepimizin çeşitli derecelerde katıldığı bu sahnelenmişlikten çıkmanın bir yolu var mı? Strese neden olan faktörlere baktığımızda, temelde insanların kişilik kusurlarıdır. Kişiliklerimizdeki kusurlar çeşitli sorunlara ve mutsuzluğa yol açar.
2. Zihnimizdeki izlenimler genel durumumuzu belirler
Çoğumuz zor durumlarla veya istediğimiz şekilde gitmeyen durumlarla karşılaştığımızda çok fazla stres yaşarız ve farklı negatif duygular sergileriz. Entelektüel olarak kızmamamız, kıskanç olmamamız, önemsiz şeyler yüzünden incinmememiz veya işler istediğimiz gibi gitmediğinde küskün ve depresif olmamamız gerektiğini biliyoruz. Olumsuz durumlarla karşılaşırken bile dengeli ve metanetli olmayı istiyoruz. Durumlara verilen bazı yaygın tepkilere bakalım:
- İstediğim gibi gitmeyen bir şey olduğunda, öfkeleniyorum.
- Arkadaşımın yeni bir Jaguar arabasını gördüğümde, kıskançlıktan kudururum.
- Patronum sıkı çalışmamı takdir etmediğinde, ne kadar çok çalışırsam çalışayım asla yeterli olmadığı düşüncesiyle surat asarım.
Çünkü zihnimiz bizin kontrolümüzdedir ve genel varoluş halimizi – düşüncelerimizi, duygularımızı, eylemlerimizi ve reaksiyonlarımızı dikte eder. Bilinçaltı zihindeki kişilik kusurlarının izlenimleri nedeniyle, çok sayıda düşünce bilinçli zihne gitmeye devam eder ve bilinçli zihnin bu yanlış veya hatalı dürtüler tarafından dikte edilmesi ve buna göre hareket etmesi sağlanır. Örneğin, “Sıcak, dumanı üstünde bir kahve istedim ama kocam bana ılık kahve verdi” diye düşünebiliriz. Sonra, bilinçaltı zihnimizde öfke izlenimine sahip olduğumuz için, bilinçli zihne yanlış bir dürtü gider: “Şimdi öfkelen. O bunu her zaman yapıyor. Artık bunu kabul etmeyeceğim.” Ve bu güçlü dürtü nedeniyle, bilinçli zihnin öfke kişilik kusurunun izleniminden dolayı yanlış davranır ve biz de öfkeleniriz. Çünkü zihne o yanlış dürtüyü karşılamak için verilen olumlu bir uyarı yoktur.
Bu nedenle, otosükjesyonlar vererek, bilinçaltı zihindeki negatif izlenimden gelen negatif dürtüyü karşılamak için bilinçaltı zihne doğru bir perspektif veya olumlu bir öneri veriyoruz. Yukarıdaki kahve örneğinde, bu, bilinçli zihnin öfkelenmemesi gerektiğini anlamasına yardımcı olur. Bunun yanlış olduğunu ve başkalarına zarar vereceğini bilmek, yanlış davranışımızı, düşüncemizi veya yanlış eylemimizi aşmamıza ve sonunda negatif izlenim veya kişilik kusurunu aşmamıza yardımcı olur.
3. Zihnin negatif eğilimlerini aşmak için manevi enerji gereklidir
Zihnin negatif izlenimlerini aşmak için temenniler yeterli değildir. Çünkü negatif izlenimler bilinçaltı zihinlerimizde yatmaktadır, bu nedenle bilinçaltı zihin düzeyinde ele alınmaları gerekir. Kişilik kusuru giderme, Dr. Athavale Hazretleri’nin kararlılığına sahiptir ve sonuç olarak, İlahi bilinç (Chaitanya) sürecin her adımında mevcuttur. Bu nedenle, otosükjesyonlar aldığımızda, otosükjesyondaki kelimelere ek olarak, İlahi bilinç bilinçaltı zihinlerimize girer ve kişiliklerimizde hızlı bir değişim sağlar. Birçok kişi, düzenli olarak otosükjesyonlar alarak kişilik kusurlarının azaldığını ve sonunda bu kusurların aşıldığını gördü.
4. Otosükjesyon (OS) nedir?
Otosükjesyon, yanlış düşünce, duygu, eylem, reaksiyon veya bunların bir kombinasyonu ile ilgili olarak bilinçaltına verilen pozitif bir öneridir. Otosükjesyon alarak, zihnimize kusuru nötralize etmek için olumsuz izlenimi karşılamak üzere özel olarak hazırlanmış bir pozitif öneri veririz.
Örnekler:
- Yanlış/Eksiklik – Öfke: Annem çalışmalarıyla ne kadar iyi olduğunu paylaşarak beni kız kardeşimle kıyasladığında öfkelendim.
- Yanlış/Eksiklik – Kıskançlık: Arkadaşım John’un yeni Jaguar arabasını gördüğümde çok kıskandım.
- Yanlış/Eksiklik – Güvensizlik (Kırgınlık): Patronum sıkı çalışmamı takdir etmediğinde, ne kadar çok çalışırsam çalışayım asla yeterince iyi olmadığı düşüncesiyle surat astım.
Her yanlış düşünce veya duygu için zihne pozitif bir öneri veya perspektif vermek, o negatif duyguyu ve zihnin huzursuzluğunu karşılamaya ve zihne doğru yön vermede yardımcı olur.
Otosükjesyon – Öfke: “Ne zaman annem çalışmalarıyla ne kadar iyi olduğunu paylaşarak beni kız kardeşimle kıyaslasa, annemizin benim iyiliğimi istediğini ve benden kız kardeşimden öğrenmemi ve çalışmalarımda iyi olmamı istediğini fark edeceğim, bu yüzden sakin kalacağım.”
Otosükjesyon – Kıskançlık: “Ne zaman John’un yeni Jaguar arabasını gördüğümde ve kıskançlık duysam, bunun farkına varacağım ve bunun için çok çalıştığını ve her şeyi hak ettiğini anlayacağım. Onu desteklemek ve başarısında sevinç duymak için yanındayım ve onun için mutlu olacağım.”
Otosükjesyon – Güvensizlik: “Ne zaman patronum işimi takdir etmese ve buna surat asmak istesem, bunun bir öğrenme süreci olduğunu ve tepeye giden yolda her zaman inişler ve çıkışlar olduğunu hatırlayacağım, bu yüzden Tanrı’ya çabalarıma devam etmek için güç vermesi için dua edeceğim.”
Otosükjesyonlar, kendimizdeki kişilik kusurlarını aşmak, başkalarındaki kişilik kusurları nedeniyle stres altındayken veya değiştirilemeyen zor bir yaşam durumuyla karşı karşıyayken yardımcı olur. Otosükjesyonlar sadece mevcut durumları veya karşılaştığımız olumsuzlukları aşmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bağımlılıklar ve çocukluk travmaları gibi uzun süredir devam eden sorunlar için de çalışır. Otosükjesyon seansları alırken, negatif izlenimleri azaltmaya yardımcı olan günlük seanslarda pozitif önerileri tekrarlarız. Otosükjesyon alarak negatif izlenimi azaltmak, otomatik olarak karşıt kaliteyi artırmaz ve kaliteyi geliştirmek için çaba sarf etmemiz gerekir. Örneğin, otosükjesyon alarak öfkemi azaltmak, başkalarına olan sevgimi otomatik olarak artırmaz. Bu, hasta bir kişinin ilaç alarak iyileşeceğine, ancak otomatik olarak yanında bir de vücut geliştiricinin fiziğine sahip olmasını sağlamayacağına benzer. Kişi kaslı bir fiziğe sahip olmak istiyorsa, uygun egzersizler yapması gerekir. Benzer şekilde, otosükjesyon alarak öfke kusurum azalsa bile, başkalarına sevgi duygusunu geliştirmek için bilinçli çaba sarf etmem gerekir.
Dünyada otosükjesyon alarak aşılamayacak hiçbir sorun yoktur. – Hz. Dr. Athavale
5. Otosükjesyonlar ile olumlamalar arasındaki fark
Psikiyatristler, depresyon veya diğer kronik sorunları aşmak için hastalarına olumlamalar verirler ve her seans için çok fazla para ödememiz gerekebilir. Psikiyatristler genellikle hastalara olumlamalar verirken nadiren hastaların kusurlarını anlamalarına ve aşmalarına yardımcı olurlar. KKG süreci bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanmıştır ve bu nedenle uygulamasından elde edilen fayda, olumlamalardan elde edilenden daha fazladır. Ayrıca, KKG sürecindeki manevi enerji, etkinliğini daha da artırır.
Sorunun nedeninin %90-95 oranında dışarıda değil, kendi kusurlarımızda yattığını unutmayın, bu nedenle otosükjesyonlar almak bize %90-95 oranında yardımcı olabilir. Karşılaştırıldığında, olumlamalar %25-30 oranında yardımcı olur. Yine de olumlamaların bazı faydaları da vardır çünkü bizi daha pozitif hissettirebilir, hedeflerimize ulaşmak için daha çok çalışmamızı teşvik edebilir, vb.
Bir diğer önemli nokta, otosükjesyonlar almanın kaderimizi veya karma‘mızı azaltmaya yardımcı olmasıdır. Çünkü karma‘mız, bilinçaltımızda izlenimler şeklinde depolanır ve otosükjesyonlardaki manevi enerji, bu izlenimleri doğrudan azaltmak için çalışır. Öte yandan, olumlamalar almak karma‘mızı azaltmaz. Karma, kişilik kusurlarımız aracılığıyla ortaya çıkar. Örneğin, duygusallık izlenimim olduğunu ve tetiklendiğinde kalbimin kırıldığımı varsayalım. Sonra arkadaşım beni aldattığında, kalbim kırılır ve mutsuzluğa katlanırım. Bu durumda, arkadaşım tarafından aldatılmam kader olabilir, ancak bu kaderden dolayı yaşadığım mutsuzluk, duygusallık kişilik kusurunun izleniminden kaynaklanmaktadır. Duygusallık üzerine otosükjesyonlar alarak, duygusallık izlenimi azalır ve daha sonra bu izlenimi tetikleyecek olaylar meydana geldiğinde kalbim kırılmaz.
Ayrıca, izlenim azaldıkça, yaşadığımız acı süresi de azalır. Örneğin, öfkem çok güçlü bir izlenimse, o zaman yaşadığım mutsuzluk çok fazladır. Öfke kusurunun izlenimi azaldıkça, kaderden dolayı yaşadığım mutsuzluk süresi de azalır.
Bunun yanı sıra, düzenli olarak otosükjesyon alarak daha fazla olumsuz kader yaratma olasılığını azaltırız. Kişilik kusurlarından dolayı daha fazla olumsuz kader yaşarız. Örneğin, başkalarını eleştirme kişilik kusurum varsa, onları sert eleştirerek onların kalbini kırarım ve onların da bundan cesareti kırılmış olur. Sonra başkalarına zarar verdiğim için günah işlemiş olurum. Otosükjesyon alarak, başkalarını eleştirme kişilik kusurum azaldığında davranışım değişir ve başkalarını daha iyi anlarım. Bu, yeni olumsuz karma veya kader yaratma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
Kişinin zihni ortada yokken kişi kaderini aşmaya başlar. Acı çekmemizin nedeni zihindir.
Bu nedenle, otosükjesyon alarak, bir olayla karşılaştığımızda kaderimiz gereği yaşayacağımız acıyı azaltabilir veya aşabiliriz, ancak olumlamalar alarak bu olmaz. Sāttvik hale geldikçe davranışımız daha iyi hale gelir ve dolayısıyla olumsuz kader biriktirmeyiz.
6. Otosükjesyonlar oluştururken dikkat edilmesi gereken ana hatlar
1. Basitlik: Otomatik öneriler yalın bir dil ve sınırlı kelime sayısı kullanılarak oluşturulmalıdır. Bir benzetme yapacak olursak, hiç bir sayfa dolusu metni veya karmaşık bir elektronik tabloyu incelemeye çalıştınız mı? Bunu okumak veya incelemek ister miyiz? Zihnimiz genellikle okumaya karşı bir direnç gösterir veya doğrudan reddeder. Bunun nedeni, zihnin kolay veya basit şeyleri sevmesidir. Benzer şekilde, zihne öneri verirken, öneriler basit olmalı ve sınırlı sayıda kelime kullanılmalıdır, böylece zihin mesajı kolayca alabilir.
2. “Ne zaman” ile başlar: Otomatik öneriler her zaman gelecek zamanda belirli bir olayı ifade eden “ne zaman” ile başlar. “Ne zaman” kullanmak ayrıca zihne bir uyarı verir.
Örneğin, “Tembellik yaptım ve yürüyüşe çıkmayı erteledim” yanlışını ele alalım.
Bu nedenle, bir otosükjesyon oluştururken, bu olayı gelecek zamanda şu şekilde belirtmemiz gerekir: “Ne zaman yürüyüşe çıkmayı ertelemek istesem…” ve ardından bunu durdurmak için ne yapılacağını ekleriz.
3. Pozitiflik: Otosükjesyonlar her zaman pozitif olmalıdır. “Yapma, hayır, değil, yapmayacağım, yapamam” gibi kelimeler kullanmayın. Örneğin, “Kızgın olmayacağım” dememeliyiz. Bunun yerine “Sakin kalacağım” diyebiliriz. Bunun nedeni, zihnin isyancı bir doğaya sahip olmasıdır ve zihnimize bir şey yapmamasını söylediğimizde, o da değişmez bir şekilde bunu yapmak ister, ancak aynı şeyi pozitif bir şekilde söylediğimizde zihin daha alıcıdır.
4. Spesifik: Otosükjesyonlar genel olmamalı, spesifik olmalıdır. Örneğin, “İnsanlar bana baktığında utangaç oluyorum” yerine, “Mary bana baktığında utangaç oluyorum” gibi kesin bir olayı belirtmeliyiz. Genel bir şekilde “insanlar” a atıfta bulunmak, bir otosükjesyon içinde spesifik olmakla aynı etkiye sahip değildir. Zihin, otosükjesyon genel olduğunda, Mary’nin adı söylenirken olduğu gibi kesin duyguyu tanımlayamaz. Bunun nedeni, Mary’ye aşık olmam olabilir, bu yüzden her baktığında, aşkla ilgili duygular yüzeye çıkar. Başka bir örnek, üst sınıflardan John’un okulda beni zorbalığa uğratması ve derin bir şekilde incinmem olabilir. Burada John’un adı anıldığında, bana karşı nazik olmadığı tüm olayları ve birikmiş öfkeyi hatırlıyorum. Başka birinin adı anıldığında aynı şey olmazdı.
5. Bir seferde bir kusur: Belirli bir olayda birden fazla kişilik kusuru yer alabilir, ancak her seferinde tek bir kusur için otosükjesyon veririz. Örneğin, ‘Meslektaşım daha önce söz verdiği gibi projeye yardım etmediğinde duygusallaştım ve moralim bozuldu.’ Buradaki kusurlar beklentiler, negatif düşünce ve duygusallık olabilir. Ancak, bir otosükjesyon oluştururken, bunlardan tek bir kusuru seçebiliriz. Hangi kusurun genel refahımız veya başkaları üzerinde daha büyük bir etkisi olduğuna bağlı olarak bu kusuru seçebiliriz.
6. Sıklığa göre kusur seçin: Bir kusur için birden fazla olay meydana geldiğinde, daha sık meydana gelen bir olayı otosükjesyon için seçin. Örneğin, öfke üzerinde çalışıyorum ve bu birçok şekilde tezahür ediyor. Ancak en yaygın tezahürü, ‘Oğlum ödevini yapmak yerine televizyon izlediğinde kızdım’ çünkü bu her gün oluyor. O zaman, üzerinde çalışmak için bu tezahürü seçerim.
7. 3 OS ile başlayın: Başlangıçta, her gün en az 3 otosükjesyon seansı yapın. Otosükjesyonları yazın ve hatırlayamıyorsanız 5 kez okuyun. Daha sonra, günde 5 otosükjesyon seansına çıkarabiliriz. Bunu sonraki bölümde daha detaylı ele alacağız.
7. Sonuç
Duygularımızla çok mücadele ediyoruz, ancak çözüm bulamıyoruz. Bu, birçok çarenin denenmesine, danışmanlığa para harcamaya rağmen oluyor. Otosükjesyon almak, negatif duygularımızın kökenini ele alan, manevi düzeyde bir çözümdür. Birçok kişi düzenli olarak 10 dakikalık otosükjesyon seansı alarak önemli bir rahatlama buldu ve kalıcı mutluluk yaşadı. Otosükjesyon alarak fayda sağlayanların tanıklıkları, bu serideki sonraki makalelerde sunulacaktır. Umarız otosükjesyonlar ve KKG süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek için zaman ayırırsınız, böylece siz de benzer pozitif deneyimler yaşayabilirsiniz.