Kişilik gelişimindeki ilk adım öz farkındalık

Kişilik gelişimindeki ilk adım öz farkındalık

1. Öz farkındalığın önemine giriş

İlk bölümümüzde, bir kişinin kişiliğini oluşturan unsurlar ve kişilik kusurlarının bir insanın büyüme ve gelişme kapasitesini düşürme olasılığının nedenleri hakkında önemli arka plan bilgilerini tartıştık. Kişilik kusurları, mutsuz olmamızın başlıca nedenlerinden biridir. Kişinin kaderi nedeniyle acı çekmek zorunda kalması durumunda, kişilik kusurları bu mutsuzluğu deneyimlediğimiz ana ortamlardan biridir. Daha da önemlisi, gerçek anlamda manevigelişim arayışında olanlar için kişilik kusurları, takip ettikleri manevi yoldan bağımsız olarak büyüme kapasitelerini ciddi şekilde sınırlayabilir. Bir birey zihinsel olarak daha fazla sağlık ve denge (yani daha az kişilik kusurları) deneyimlediğinde, onun için Maneviyatuygulaması yoluyla hızlı manevi ilerleme kaydetmesi ve ideal bir kişiliğe ulaşması daha kolaydır.

2. Öz farkındalıknedir?

Kendini geliştirme, kişisel gelişim veya daha yüksek hedef olan manevigelişim için kendini adayan herkes, kendini anlamak için aktif olarak çaba göstermelidir. Çünkü ancak bir kişi eksikliklerinin nerelerde olduğunu anladığında, çabalarını neyi geliştirmesi gerektiğine odaklayabilir.

Öz farkındalığın tanımı :

  1. Öz farkındalık, bir kişinin iç gözlem yapma kapasitesidir.
  2. Kişinin güçlüyönleri,meziyetleri,zayıflıkları,eksiklikleri,fikirleri, düşünceleri, inançları, idealleri,tepkileri, reaksiyonları,tavrı,duyguları ve motivasyonları hakkında anlayış ve içgörü kazanmayı içerir.
  3. Böylece iç gözlem, bir kişinin başkaları tarafından nasıl algılandığını ve
  4. Başkalarının kişinin davranışları,tepkileri ve davranışlarına dayanarak nasıl etkilendiğini değerlendirmeyi de içerir.

Psikologlar genellikle öz farkındalığı iki farklı türden biri olarak ayırır, toplumsal veya içsel.

  1. Toplumsal Öz Farkındalık : Bu tür, insanların başkalarına nasıl göründüğünün farkında oldukları zaman ortaya çıkar. Toplumsal öz farkındalık genellikle insanlar ilgi odağı oldukları durumlarda, örneğin bir sunum yaparken veya bir grup arkadaşla konuşurken ortaya çıkar. Bu tür öz farkındalık, genellikle insanları sosyal normlara uymaya zorlar. İzlendiğimizi ve değerlendirildiğimizi bildiğimizde, genellikle sosyal açıdan kabul edilebilir ve arzu edilen şekilde davranmaya çalışırız. Kısacası, gerçek kişiliğimizi yansıtmayabilecek en iyi davranışlarımızı sergileriz. Toplumsal öz farkındalık ayrıca, insanların başkaları tarafından nasıl algılandıkları konusunda endişeli, kaygılı veya endişeli hale geldikleri ‘değerlendirilme kaygısına’ da yol açabilir.
  2. İçsel Öz Farkındalık : Bu tür, insanların kendilerinin bazı yönlerinin farkına vardıkları zaman ortaya çıkar, ancak yalnızca içsel bir şekilde. Örneğin, aynada yüzünüzü görmek bir tür içsel öz farkındalıktır. Önemli bir sınav için çalışmayı unuttuğunuzu fark ettiğinizde midenizin bulanması veya hoşlandığınız birini gördüğünüzde kalbinizin çarpması da içsel öz farkındalığın iyi örnekleridir. Yakın aile üyeleri ve arkadaşlar, onların önünde koruyuculuğumuzu bıraktığımız için içsel benliğimizin bazı yönlerine vakıf olur. Bu nedenle, kendimizi değerlendirmemize yardımcı olmak için paha biçilmez yardımcılar haline gelirler.

Kendimizin ve başkaları tarafından nasıl algılandığımızın daha fazla farkına varmak için pratik yaptıkça, karakterlerimizden daha fazla yönü en ince ayrıntısına kadar öğreniriz. Bu nedenle, kişilik kusurlarımızı aşmak ve güçlü yönlerimizin nerede olduğunu anlamak için daha iyi bir konumda oluruz. Sonraki paragraflarda, bir kişinin öz farkındalığını artırmanın bazı yollarını inceleyeceğiz.

3. Öz farkındalığı artırma – Kendini gözlemleyerek

Kişiliğimizi anlamak için zihnimizin doğasını anlamalıyız. Zihin iki bölümden oluşur: bilinçli ve bilinçaltı zihin. Bilinçaltı zihin geniştir ve derinlerde gömülü olan izlenimlerin ortaya çıkarılması ve analiz edilmesi kolay değildir. Ancak, gün boyunca zihnin patlayıp bazı olaylara ve durumlara olumsuz tepki vermesi çok sık olur. Sonuç olarak, kişi belirli bir miktarda huzursuzluk ve güvensizlik, korku veya öfke gibi duygular hisseder. Çoğumuz günlük hayatımızda bir an durup neden ilk başta o duyguyu yaşadığımızı düşünmek için zaman ayırmıyoruz. Aslında, kişinin günlük yaşamındaki bu tür durumlar aracılığıyla zihni, durumlara ve olaylara olumsuz tepki vererek bir pencere açar ve kişinin doğasına bir bakış açısı sunar. Kişi, bakış açısında tetikte ve objektifse, zihnin açtığı pencereden bu yolu izleyebilir. Sonuç olarak, bu süreçten kişinin zihninin nasıl çalıştığını ve çeşitli uyaranlara nasıl tepki verdiğini daha iyi anlaması için öz farkındalık kazanmaya başlar. Buna üstbiliş denir, yani kişinin kendi düşünce süreçlerinin farkında olması ve onları anlaması demektir. Bu özel türdeki kişisel gelişim, kişinin kendi bedeninin ve zihinsel durumunun, düşünceler, eylemler, fikirler, duygular ve başkalarıyla etkileşimler dahil olmak üzere farkında hale gelmesiyle ilgilidir. Bu nedenle, olumsuz duygular ve tepkilerin üstesinden gelmenin ilk adımıdır.

Bir kişi genellikle bilinçaltı zihindeki kişilik kusurları izlenimleri nedeniyle durumlara ve olaylara olumsuz tepki verir.

Woman speaks with a colleague in business meeting about what is self awareness

Bir örneği ele alalım. Annette, patronu meslektaşını övdüğünde huzursuz hissetti. Tüm gün boyunca bu olayı düşünmeye devam etti, bu da huzursuzluğunu artırdı. ‘Ne kadar çok çalışırsam çalışayım, asla fark edilmiyorum’ gibi olumsuz düşüncelerle kendini tüketti. Kısacası Annette’in günü iyi geçmedi. İyi bir gece uykusundan sonra unuttu ve hayatına devam etti. Alternatif olarak, eğer Annette huzursuzluk hissini fark edip neden böyle hissettiğini düşünmüş olsaydı, zihnine içgörü kazanabilir ve böyle bir huzursuzluğa neden olan kendi kişilik kusurunun hangisi olduğunu anlayabilirdi. Buna göre, gelecekte bu tür olaylardan kaynaklanan huzursuzluktan kaçınmak ve istikrar kazanmak için daha fazla çözüm odaklı olabilirdi.

Annette böyle durumlarda duygularını ve duygularını düşünmek için daha fazla tetikte oldukça, daha fazla öz farkında hale gelmesinin başka aşamaları da olacaktır. Örneğin,

  • Huzursuzluğu fark edene kadar ne kadar süre geçti?
  • Sonra buna dur diyebilecek ve huzursuzluk hissini kontrol edebilecek mi?
  • İçine dönüp kendisi ve kişilik kusurları hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışıyor mu?
  • Bu tür bir huzursuzluk başka nerede ortaya çıkıyor? Buna başka kimler dahil?

4. Öz farkındalığı artırma – Bize geribildirim sağlayan veya hatamızı söyleyen birisi

“O müziği kıs Raul,” diye bağırdı Raul’un babası. “Bu evde sürekli böyle yüksek sesle müzik çaldığın için huzur yok.” Raul içinden küfretti ve isteksizce müziğin sesini kıstı.

Başkalarından eylemlerimiz veya hayatımız hakkında olumsuz geribildirim almak asla kolay değildir. Bu gibi zamanlarda, ‘neden beni anlayamıyorlar’, ‘ben öyle değilim’ ve ‘bunu duymak istemiyorum’ gibi düşünceler sıklıkla aklımızdan geçer.

Farz edelim ki Raul bir an durup duruma objektif bir şekilde baksa, muhtemelen başkalarının onu nasıl algıladığı hakkında bir şeyler öğrenebilirdi. Başkaları bize ne kadar sert olursa olsun bize bazı geri bildirimler verdiğinde, bize başkaları tarafından nasıl algılandığımız konusunda bir ipucu verir. Birisi eylemlerimizden dolayı acı çekmişse, büyük olasılıkla eylemlerimizin başkalarını olumsuz etkilemesine neden olan bizim içimizdeki bir kişilik kusurundan kaynaklanmaktadır.

5. Öz farkındalığı artırma – Başkasının hatasını gözlemleyip sonra içgözlem yapmak

Husband tries to develop self awareness and change himself while arguing with his wife

Jeremy ve Ruth ev işleri hakkında tartışıyorlardı. Ruth, Jeremy’nin evde yeterince şey yapmadığı konusunda ısrar ederken, Jeremy ev işlerini zamanında neden yapamadığına dair bahaneler sunmaya devam etti. Arkadaşları Mark tartışmalarını duyduğunda, Jeremy’nin kendisiyle aynı olduğunu fark etti. Şimdi üçüncü bir kişi olarak ve duygusal olarak dahil olmamış olarak, Mark, Jeremy’nin bahanelerinin çocukça ve mantıksız olduğunu ve karısı Ruth’u kızdırdığını objektif olarak görebiliyordu. Bunun etkisini görünce Mark, kendi tembelliğini yenmek ve kendi karısına hiçbir bahane üretmeden evde yardım etmek için zihinsel bir karar verdi.

Bu, bir kişinin diğer insanları içeren bir durumu gözlemlediğinde, kendisi hakkında daha iyi bir anlayış kazandığı bir örnektir. Kişi böyle bir duruma duygusal olarak dahil olmamış olabileceğinden, daha objektiftir ve dolayısıyla öğrenme yeteneği daha fazladır.

6. da bize kendimiz hakkında bir şeyler söyleyebilir

Bazen bilinçaltı zihnimizdeki daha güçlü izlenimler, rüyamızı hatırlayabilmek ve hatta zihnimiz hakkında bilgi edinebilmek için rüyalarımızda yüzeye çıkar.

Arayışta olan bir kişi, bir ders anlatmak üzere sınıfın önüne çıkmadan önce korku yaşadığı bir rüya görmüştü. Ter içinde uyandı ve bir saatten uzunca uykuya geri dönemedi. Bu tür rüyalar, bilinçaltı zihnimizdeki daha derin sorunlar hakkında biraz ışık tutabilecekleri için üzerine düşünmeye değer.

7. Özetle

  • Öz farkındalık kazanmak, kişilik kusurlarını aşmanın ilk adımıdır.
  • Öz farkındalık, kişinin kendi hatalarını gözlemleyerek, başkalarından geri bildirim isteyerek, başkalarının hatalarını objektif olarak gözlemleyerek ve bazı rüyalar aracılığıyla elde edilebilir.
  • Birisi duygusal olarak dengesiz, huzursuz veya üzgün olduğunda, daha derin bir iç gözlemde genellikle tetiklenen bir kişilik kusuru hakkında bilgi sağladığı için tetikte olmalıdır.
  • Kendimiz hakkında öğrenmeye açık olmalı ve başkalarından geri bildirim alma cesaretine sahip olmalıyız. Böylece hatalarımızı objektif olarak analiz edebilir ve daha iyiye doğru değişmek için pratik çözümler bulabiliriz.