How to pray

Santrauka

Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip veikia malda ir kaip melstis. Yra dviejų tipų maldos – už žemiškąją naudą ir už dvasinį augimą. Atitinkamai į maldas atsako skirtingi Dievo aspektai. Dvasiniai tyrimai parodė, kad net neigiamos energijos gali atsakyti į maldas, mūsų nenaudai! Žmogaus dvasinis lygis yra svarbiausias veiksnys, užtikrinantis, kad į jo maldas bus atsakyta. Meldžiantis už taiką pasaulyje, nors tai ir kilni mintis, greičiausiai ji nebus išklausyta dėl meldžiančiųjų dvasinio lygio stokos. Paradoksalu, bet žmonės, kurie iš tikrųjų gali pakeisti padėtį viena malda, yra šventieji, tačiau jie mato maldos beprasmiškumą, nes jų valia visiškai sutampa su Dievo valia ir nemato jos atskirai nuo savo valios. Galiausiai, jusų poza maldos metu taip pat prisideda prie to, kad malda būtų išklausyta.

1. Įvadas į maldos procesą

Susidūrę su sunkiomis ar neįveikiamomis kasdienio gyvenimo situacijomis, tokiomis kaip brangaus žmogaus netektis, nepagydoma liga, didelė finansinė problema ir t. t., žmonės meldžiasi Dievui arba jo aspektui, dar vadinamam dievybe. Tai maldos su materialiais arba žemiškais lūkesčiais.

Dievo ieškotojai, kurių pagrindinis gyvenimo tikslas yra dvasinis augimas, taip pat reguliariai meldžiasi Dievui ne tik sunkiose situacijose, bet net ir kasdienėse situacijose. Tačiau šios maldos susijusios ne su žemiškais lūkesčiais, bet su jų dvasiniu augimu, ir jos sakomos kaip jų dvasinės praktikos dalis.

  • Definition of prayer
  • Kuo skiriasi malda su lūkesčiais ir be lūkesčių?

Svarbu pažymėti, kad bet kokios problemos ar sunkumai gyvenime gali būti fizinio, psichinio ar dvasinio pobūdžio. SSRF atlikti tyrimai rodo, kad net 80 % gyvenimo problemų šaknys glūdi dvasinėje srityje. Likimas ir mirę protėviai yra du labai svarbūs veiksniai, lemiantys dvasines gyvenimo problemų priežastis.

2. Kaip atsakoma į maldas? Koks yra veikimo mechanizmas?

2.1 Kas atsako į mūsų maldas?

  • Toliau pateiktoje schemoje parodyta, kas atsako į mūsų maldas priklausomai nuo maldos rūšies. Paprastai malda skiriasi priklausomai nuo asmens dvasinio lygio. Pavyzdžiui, asmuo, kurio dvasinis lygis yra 30 %, dažniau melsis už žemiškus dalykus. Asmuo, esantis 50 % dvasinio lygio, dažniau melsis už dvasinę pažangą. Atitinkamai į maldas atsako įvairios subtiliosios Visatos energijos. Įdomu tai, kad net neigiamos energijos atsako į maldas, kai prašoma pakenkti ir (arba) norėdamos įvilioti žmogų į savo įtaką, iš pradžių patenkindamos jo norus. Pavyzdžiui, kaip parodyta toliau pateiktoje schemoje, asmeniui, kuris meldžiasi už kito žmogaus mirtį, padės neigiama subtilioji energija iš 4-ojo pragaro regiono (Pātāl). Į maldas už žemišką naudą paprastai atsako žemesnės dievybės arba žemesnės teigiamos energijos. Į maldas už dvasinį tobulėjimą atsako aukštesnio lygio dievybės ir aukštesnės teigiamos energijos.

Kas atsako į kokio tipo maldas?

 
  • Kai meldžiamės su lūkesčiais Dievui ar konkrečiai dievybei, pavyzdžiui, prašydami darbo ar įveikti ligą, į mūsų maldas, kaip minėta anksčiau, atsako žemesnio lygio dievybės arba žemesnės teigiamos energijos. Imkime pavyzdį žmogaus, kuris intensyviai meldėsi už darbą. Jei jam lemta penkerius metus neturėti darbo, žemesnė teigiama energija arba žemesnio lygio dievybė gali atsakyti į maldą ir nukelti šį penkerių metų bedarbystės laikotarpį į vėlesnį asmens gyvenimo laikotarpį. Taigi asmuo vis tiek turės išgyventi bedarbystės etapą. (Taip yra todėl, kad, nepaisant nieko, žmogus turi patirti savo likimą, ir jį įveikti galima tik dvasine praktika).
  • Kartais aukštesnio lygio dievybės taip pat padeda pasaulietinei siekiančiojo padėčiai, jei tai kliudo jo dvasiniam tobulėjimui.

2.2 Kaip atsakoma į maldas?

  • Kai žmogus meldžiasi, jis intensyviai prisimena Dievą ir veda su Juo intymų pokalbį labai artimais širdžiai klausimais. Pagal grįžtamojo veiksmo dėsnį Dievas taip pat jaučiasi jam artimesnis.
  • Maldos gali suaktyvinti Dievybės principus (Dievo aspektus) Visatoje. Subtiliausi dažniai susidaro, kai kartu su malda dėkojama. Šie dažniai geba ne tik suaktyvinti, bet ir paliesti Dievybę; vadinasi, Dievybės principas suaktyvinamas greičiau. Dėl tokio dievybės principo (Dievo aspekto) suaktyvėjimo maldos išsipildo. Dievybės lemia maldų išsipildymą ryžto galia. Skaitykite straipsnį apie tai, kas yra Dievybė?

    Maldų, po kurių seka padėka, pavyzdys:

    • Viešpatie, prašau, leisk man gauti šį darbą, man jo labai reikia. Viešpatie, prašau, priimk mano dėkingumą už tai, kad suteikei man mintį melstis.
    • Viešpatie, leisk, kad visą šią dieną visus veiksmus atlikčiau kaip dvasinę praktiką. Viešpatie, reiškiu dėkingumą prie Tavo šventųjų kojų už tai, kad suteikei man mintį ir kad per mane atlikai šią maldą.
  • Maldos pritraukia subtilius dieviškus dažnius į žmogų, todėl aplink jį esanti Radža-Tama yra sunaikinama. Taigi asmenį supanti aplinka tampa palyginti sāttvik. Kadangi aplinkinėje aplinkoje padaugėja subtilaus pagrindinio sattva komponento, sumažėja asmens mintys ir jos taip pat tampa sattvik. Taip yra todėl, kad mintis veikia išorinė aplinka.
Apvalkalas (kosh) yra subtilesnis, subtilesnis kiekvieno subtilaus kūno komponento apvalkalas ir yra galingesnis. Taigi gyvybinis kūnas, protinis kūnas, priežastinis kūnas (intelektas) ir viršjuslinis kūnas (subtilusis ego) turi atskirą apvalkalą. 
  • Daugiau informacijos apie gyvybinį ir psichinį kūną rasite skyrelyje “Iš ko mes sudaryti?
  • Malda didina subtiliosios pagrindinės Sattva sudedamosios dalies daleles gyvybinio kūno apvalkale (prāṇa-dēha). Kai atsidėkojame, mentalinio kūno apvalkale (manodēha) padaugėja subtiliojo pagrindinio Sattva komponento dalelių. Taigi malda, papildyta dėkingumu, lemia dvasinį gyvybinio kūno ir psichinio kūno apvalkalų apsivalymą. Dėl dvasinio gyvybinio kūno apvalymo ir psichinio kūno apvalkalų apvalkalų dvasinio apsivalymo abiejuose apvalkaluose esantys įspūdžiai ima nykti. Sumažėjus įspūdžiams, sumažėja minčių apie save ir traukos žemiškiems dalykams. Dėl to didėja potraukis Dievui ir troškimas su Juo susilieti. Be to, kadangi abi apvalkalai išvalomi, neigiamos energijos negali patekti į kūną. Skaitykite straipsnį “Kaip Dievo vardo kartojimas padeda išgryninti įspūdžius mūsų galvose“.  
  • Kai meldžiamės, pripažįstame, kad patys negalime išspręsti problemos, ir todėl, matydami save mažesnius, sumažiname savo ego. Sumažėjus ego, laikinai pakyla dvasinis lygis. Dėl to laikinai padidėja subtilusis pagrindinis Sattva komponentas. Be to, kai reiškiame dėkingumą, tai sukelia mumyse nuolankumą, kuris turi dar didesnį teigiamą poveikį mūsų dvasiniam lygiui. Vadinasi, didėja mūsų bendrystė su Dievu. Šis subtilaus pagrindinio Sattva komponento pakilimas pats savaime padidina mūsų gebėjimą įveikti arba ištverti problem.

3. Kada mūsų maldos veikia?

Mūsų gyvenime 65 proc. įvykių vyksta pagal likimą. Įvykiai pagal likimą – tai įvykiai, kurių mes negalime kontroliuoti. Skaitykite straipsnį apie likimą ir sąmoningus veiksmus.

Likimo nulemti įvykiai, tiek geri, tiek blogi, neišvengiamai atsitinka mūsų gyvenime. Blogi lemtingi įvykiai gali būti liga arba nesėkminga santuoka. Paprastas žmogus dažniausiai meldžiasi Dievui, kai jo gyvenime nutinka blogi įvykiai. Jie meldžia Dievą sušvelninti blogą įvykį. Tačiau pastebime, kad į mūsų maldas ne visada būna atsakyta. Žiūrėkite straipsnį: Likimas – pagrindinė dvasinė gyvenimo sunkumų priežastis.

Taigi koks yra įstatymas? Kada malda užgožia blogą likimo įvykį taip, kad su malda pats įvykis neįvyksta arba bent jau esame nuo jo izoliuoti?

Pagrindinė taisyklė:

  • Jei malda yra stipresnė už numatyto įvykio intensyvumą, malda bus išklausyta.
  • Jei lemties intensyvumas stipresnis už maldą, malda bus atsakyta iš dalies arba iš viso nebus atsakyta.

4. Nuo ko priklauso maldos veiksmingumas?

Prie maldos poveikio prisideda šie veiksniai:

  • Kuo aukštesnio dvasinio lygio žmogus meldžiasi, tuo veiksmingesnė jo malda.
  • Maldos kokybė – ar malda yra mechaniška, ar nuoširdi, ar su dvasinėmis maldininko emocijomis (bhāv).
  • Už ką meldžiamasi (t. y. ar už save, ar už kitus) – kai meldžiamės už kitus, reikia daug daugiau dvasinės jėgos. Kuo daugiau žmonių visuomenėje, kuriuos ketinama paveikti įvykiu, tuo daugiau dvasinės jėgos reikia norimam rezultatui pasiekti. Tik aukštesnio rango šventieji gali paveikti visuomenės pokyčius.
  • Ego – žemesnis ego prisideda prie maldos veiksmingumo.
  • Kokią maldos pozą (mudrā) naudoja žmogus? Pastarasis veiksnys yra ypač svarbus, nes aukščiau išvardinti kiti veiksniai daugumai žmonių yra mažiau žinomi ar praktikuojami.

4.1 Asmens dvasinis lygmuo ir malda

Asmens, kuris meldžiasi, dvasinis lygis yra vienas iš pagrindinių kriterijų, lemiančių maldos veiksmingumą.

  • Aukštesnio nei 60 % dvasinio lygio asmeniui malda nereikalinga. Jie veikia vedami dvasinės emocijos / jausmo: “Tegul viskas vyksta pagal Dievo valią”. Jie iš tikrųjų patiria, kad viskas jų gyvenime vyksta ir yra numatyta Dievo malonės. Jų protas nuolat yra dėkingumo Dievui būsenoje. Kai ši būsena pasiekiama, maldos nebereikia.
  • Žmonių, kurių dvasinis lygis yra žemesnis nei 30 %, maldos stokoja veiksmingumo ir geriausiu atveju teikia jiems tik psichologinę naudą. Taip yra dėl to, kad jų maldos per daug dengia ego, kad pasiektų dievybės principą.
  • Taigi matome, kad maldos labiausiai padeda žmonėms, esantiems tarp 30-60 % dvasinio lygio.

Žr. straipsnį “Pasaulio gyventojų pasiskirstymas pagal dvasinį lygį“.

Kartkartėmis girdime kai kurių žmonių raginimą susirinkti ir melstis už taiką pasaulyje arba už kokį nors kilnų tikslą, pavyzdžiui, pasaulinio atšilimo mažinimą. Žiūrint iš tikrųjų rezultatų perspektyvos, tai geriausiu atveju yra psichologinės pastangos. Taip yra todėl, kad svarbiausi pasaulio įvykiai turi stiprų dvasinį pagrindą ir gali būti įveikti tik dvasinėmis aukštai išsivysčiusių būtybių, pavyzdžiui, aukštesnio rango šventųjų, pastangomis. Net jei milijonai žmonių (vidutinio dvasinio lygio) susirinktų ir sukalbėtų tą pačią maldą už svarbų pasaulinį įvykį, tai būtų panašu į daugybės skruzdėlių bandymą pakelti riedulį.

Pastaba: Kai kurie žmonės gali pagalvoti, kad jei Šventieji gali sukelti pasaulinius pokyčius, tai kodėl jie nesurengia pasaulinės taikos ar pasaulinio atšilimo sumažinimo? Paradoksas tas, kad nors Šventieji turi dvasinės jėgos daryti įtaką pasaulio įvykiams, jie turi dvasinę emociją, kad tik Dievas žino geriausiai. Be to, kadangi jie yra “stebėtojo būsenoje” (sakshibhāv), dėl savo prigimties nesikiša į Dievo planą ir visiškai atitinka Jo planą. Jie visiškai suvokia, kad pagal Dievo planą viskas vyksta pagal individualų ir kolektyvinį likimą. (Likimo nulemti įvykiai – tai įvykiai mūsų gyvenime, kurie nutinka dėl mūsų ankstesnių veiksmų, atliktų šiame gimime arba ankstesniuose gimimuose).

5. Kokia yra geriausia maldos poza ir kaip melstis?

SSRF, atlikusi dvasinius tyrimus, nustatė ir rekomenduoja šią mudrą, arba laikyseną, kuri yra palankiausia norint per maldą gauti kuo daugiau dieviškos energijos.

Toliau pateikiami subtiliosiomis žiniomis pagrįsti piešiniai rodo du šios mudros etapus ir tai, kas iš tikrųjų vyksta dvasiniame lygmenyje, kai žmogus meldžiasi.

5.1 Paaiškinimas Maldos laikysenos 1 etapas

Pradinė mudra (laikysena) kai meldžiamės

 

Pirmasis šios mudros etapas – pakelti rankas maldai, nykščiais švelniai paliečiant vidurinę antakių čakrą (Ādnyā-chakra) (dvasinės energijos centras vidurinėje antakių dalyje). Geriausia pradėti melstis būnant tokioje padėtyje.

Kai šioje maldos mudros laikysenoje palenkiame galvą, tai pažadina mumyse dvasinę atsidavimo emociją. Tai, savo ruožtu, suaktyvina atitinkamas  dievybių iš Visatos subtiliąsias dažnių sroves. Šie dieviškieji dažniai patenka per mūsų pirštų galiukus, kurie veikia kaip receptoriai. Tada šie dieviškieji dažniai per nykštį nukreipiami į mūsų kūną į vidurinę antakių čakrą. Dėl to mumyse padaugėja teigiamos dvasinės energijos, todėl jaučiamės lengvesni arba palengvėja fizinio ar psichinio streso simptomai.

5.2 Antrojo maldos pozos etapo paaiškinimas

Baigiamoji mudra (laikysena) kai meldžiamės

 

Baigę maldą, turėtumėte atlikti antrąją mudrą, kaip parodyta piešinyje, remiantis aukščiau pateiktomis subtiliosiomis žiniomis. Tai reiškia, kad užuot iš karto nuleidus rankas maldai žemyn, jas reikia padėti krūtinės viduryje taip, kad riešai liestų krūtinę. Tai palengvina dieviškojo principo Dieviškosios sąmonės (Čaitanja) visiško įsisavinimo procesą.Taigi iš pradžių į pirštų galiukus patekusi dieviškojo principo Dieviškoji sąmonė dabar taip pat pereina į krūtinės sritį, širdies čakrą (Anāhat-chakra). Kaip ir antakių viduryje esanti čakra, širdies čakra taip pat sugeria sattvik dažnius. Liečiantis riešais prie krūtinės, širdies čakra suaktyvinama ir absorbuoja daugiau sattvik dažnių. Suaktyvinta širdies čakra pažadina siekiančiojo dvasinę emociją ir atsidavimą.

Šiame maldos mudros etape reikėtų būti kupiniems savistabos ir apmąstyti buvimo Dievo akivaizdoje patirtį.

5.2.1 Kaip melstis – taisyklinga galvos laikysena meldžiantis

Efektyviausia pozicija

Pirštai turi būti lygiagrečiai su kakta, nykščiais švelniai liečiant Adnya čakros sritį kaktoje

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip teisingai melstis:

  • Kūnas turi būti palinkęs, o ne tiesus.
  • Pirštai turi būti lygiagretūs su kakta. Pirštai turėtų būti ne sustingę, o atsipalaidavę.
  • Pirštai turėtų liesti vienas kitą – neturėtų būti išskėsti.
  • Nykščiais turėtų būti lengvai paliečiama vidurio antakių čakros sritis.
  • Rankos turi būti švelniai suspaustos viena prie kitos, tarp delnų turi būti nedidelis tarpas. Jei siekiančiųjų dvasinis lygis yra aukštesnis nei 50 %, tarp delnų nereikia tarpo.

5.3 Kai meldžiamasi su dvasine emocija

Toliau pateikiamas subtiliosiomis žiniomis pagrįstas piešinys rodo, kas nutinka, kai 50 % dvasinio lygio žmogus meldžiasi su dvasine emocija. Svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, kad šalia esantys žmonės taip pat gauna naudos iš Dieviškosios sąmonės, prie kurios prieina tas asmuo. (Žr. subtiliosiomis žiniomis pagrįstą piešinio dalį, kurioje parodyta 5 % Dieviškosios sąmonės dažnių, perduodamų už kūno ribų). Štai kodėl gana dažnai pastebima, kad kai žmonės meldžiasi su dvasine emocija, suaktyvėja ir kitų šalia  esančių žmonių dvasinė emocija.

Meldimasis su dvasine emocija (bhav)

 

5.4 Ar tai reiškia, kad kiekvieną kartą, kai meldžiamės, turėtume laikytis šios pozicijos?

Jei žmogus yra aukštesnio dvasinio lygio (virš 50 %), dieviškieji subtilūs (neapčiuopiami) dažniai pradedami priimti tiesiogiai per pačią brahmarandrą. Brahmarandra yra subtilioji atvertis, esanti virš karūnos čakros (Sahasrār-čakros) (pagal dvasinį Kunḍalinīyogos mokslą), turinti prieigą prie Visuotinio proto ir Intelekto. Žemesnio dvasinio lygio žmonėms ši subtilioji atvertis yra uždara. Pagrindinis veiksnys, padedantis atsiverti brahmarandrai, yra žemesnis ego lygis. Kai esame šiame dvasinio tobulėjimo etape, vis mažiau reikia pirmiau paaiškintos maldos pozicijos arba mudros.

Tačiau jei asmuo, kurio dvasinis lygis yra tarp 50 % ir 80 %, savo maldą sustiprina rekomenduojama mudra, jispapildomai patiria Dieviškąją sąmonę. Ši papildoma nauda yra 30 % didesnė 50 % dvasinio lygio asmens atveju ir proporcingai mažėja, kai dvasinis lygis kyla.

Kadangi daugumos žmonių dvasinis lygis nėra aukštas, jie negali gauti Dieviškųjų dažnių per brahmarandrą. Tačiau dauguma žmonių (30-60 % dvasinio lygio) gali priimti subtiliuosius dažnius per pirštų galiukus (nors ir daug mažesniu mastu), nes mūsų pirštų galiukai yra labai jautrūs subtiliosios energijos priėmimui ar siuntimui. Šio lygio žmonėms geriausia, kad jie maldai atlikti naudotų aukščiau pasiūlytą maldos mudrą. Jei visi kiti veiksniai yra vienodi, melsdamasis pagal rekomenduojamą mudrą žmogus padidins savo maldos veiksmingumą 20 %, palyginti su tuo atveju, jei šios mudros nenaudotų.

5.5 Lyginamasis maldos pozicijų veiksmingumas

Tenka matyti įvairius rankų gestus, kuriuos žmonės naudoja meldžiantis. Atlikdami dvasinį įvairių su malda susijusių rankų pozų (mudrų) tyrimą, pagal veiksmingumą gavome tokius rezultatus:

 

Įvairių maldos pozicijų veiksmingumas

Maldos poza Lyginamoji dvasinė Nauda 1 Pasiekiamos teigiamos energijos lygmuo 2 Pasiekiamos teigiamos energijos kiekis 3 Neigiamų energijų trugdymas 4
1 8% Aukštesnis 30% 2%
2 4% Vidutinis 10% 4%
3 2% Žemesnis 5% 5%
4 2% Žemesnis 5% 5%

Pastabos:

  1. 100 % – tai visiškos dvasinės naudos gavimas, kurio rezultatas – Dievo realizacija.
  2. Pasireiškiančios dievybės principo lygis, t. y. aukštesnio, vidutinio ar žemesnio lygio dievybė.
  3. Pasiekiamo dievybės principo procentinė dalis.
  4. Rodo neigiamos energijos įsikišimo į maldą galimybę, siekiant sumažinti siekiančiojo tikėjimą. Neigiamos energijos trukdo maldai, kad į ją nebūtų atsakyta, taip pakirsdamos asmens tikėjimą.

Atlikite subtilų eksperimentą, kurio metu kalbėkite tą pačią maldą naudodami kiekvieną iš minėtų mudrų atskirai.

Kai kuriais atvejais žmonės meldžiasi laikydamiesi už rankų. Tai taip pat dvasiškai neteisinga praktika, nes jei šalia esantį žmogų veikia neigiama energija, didesnė tikimybė, kad juodoji energija persiduos ir mums.

Skaitykite straipsnį “Kiek pasaulio gyventojų yra paveikti neigiamos energijos?”.

6. Pagrindiniai maldos veikimo būdo apibendrinimai

  • Asmens dvasinis lygis paprastai lemia, ar žmogus meldžiasi siekdamas dvasinio tobulėjimo, ar pasaulietinės naudos. Priklausomai nuo maldos tipo, į asmens maldas atitinkamai atsako aukštesnio lygio dievybės arba žemesnio lygio dievybės.
  • Dvasinė emocija, su kuria žmogus meldžiasi, turi teigiamos įtakos maldos veiksmingumui.
  • Priklausomai nuo to, kokio tipo mudra naudojama, nauda, kurią žmogus gauna melsdamasis, gali skirtis.
  • Esant vienodoms kitoms sąlygoms, rekomenduojamos mudros (pozos) naudojimas maldai padeda 20 % padidinti tikimybę, kad žmogaus malda bus išklausyta.
  • Žemesnio dvasinio lygio žmonių maldos už dalykus, turinčius įtakos platesniam gyventojų ratui, pavyzdžiui, už taiką pasaulyje arba visuotinio atšilimo mažinimą, neturi jokio poveikio.
  • Kai žmogus kartu su malda dėkoja, tai padeda padidinti jo maldos veiksmingumą.