Hakikate hizmet (Satseva)

Bu, manevi uygulamanın bir sonraki aşamasıdır. Kişi burada manevi uygulamanın önemini anlamış ve Tanrı’nın Adını zikrederken ve satsanga katılırken de bir dizi manevi deneyimle bereketlenmiştir. Manevi uygulamanın hayatını nasıl olumlu etkilediğini, içinde bulunduğu durumdan bağımsız olarak daha mutlu olduğunu görmüştür. Kişi, manevi yolculuğunun bu noktasında Hakikate Hizmet’e (satsēvā) girişir.

Mutlak Hakikate hizmet etmenin en iyi yolu, manevi bilgiyi yaymaya yardımcı olmaktır. Bu, çeşitli şekillerde yapılabilir. Örneğin, öğrendiklerinizi ve deneyimlerinizi başkalarına anlatarak, onların da hayatlarında olumlu değişimlerden faydalanmalarını sağlayabilirsiniz. Maneviyatı ücretsiz dersler vererek, insanları Maneviyatın bilimine uyandırmaya çalışan arayışta olan kişilerimiz var. Bunu yapmak için para kazanmıyorlar – peki onlara ne faydası var? Para veya dünyevi başarı ile elde edilemeyecek içsel bir Saadet (Ānand) duygusu kazanırlar. Bazıları ders vermeyle ilgili rahat hissetmiyor, bu yüzden gazeteler için yazı yazıyor veya web sitesi ile ilgili çalışmalarda bilgisayar becerilerini kullanıyor. Bu web sitesi de Mutlak Hakikate hizmete bir örnektir. Kimisi manevi kitapların güzel kapaklarını tasarlayarak sanat yoluyla Tanrı’ya hizmet ederken, kimisi de ders vermeye gittiklerinde diğer arayışta olan kişilere tren biletlerini alarak yardımcı olur. Basit ve sadık bir bayan arayışta olan kişi yukarıda sayılan becerilerin hiçbirine sahip değildi ama iyi bir aşçıydı. Bu yüzden ders vermeye dışarı çıkması gereken arayışta olan kişiler için öğle yemeği hazırlarmış. ‘SSRF’ye nasıl katkıda bulunabilirim?’ başlıklı makaleye bakın.

En iyi neyi yapabiliyorsak, onu Tanrı’ya kalplerimizdeki bağlılıkla sunmalıyız. Tutumumuz, hizmet ve alçakgönüllülük olmalı, ego – çok şey verdiğine dair bir his – ile değil.

İşte manevi uygulamanın her aşamasından ne kadar faydalandığımıza dair bir karşılaştırma. Hakikate hizmeti %100 faydalı olarak kabul edersek, satsang %30 ve zikir %5 faydalıdır.