Table of Contents
1. Giriş
Bazı kültürlerde ve ülkelerde, örneğin Japonya’da, eğilerek selamlaşma geleneği vardır. Selamlama ile ilgili yazı serimizin bir parçası olarak burada selamlamanın bir şekli olarak eğilme ile ilgili manevi araştırmaları paylaşacağız.
2. Bir selamlama şekli olarak eğilmenin tanımı
Eğilerek selamlaşma, karşılıklı duran iki kişinin aynı anda ve belli bir açıyla vücutlarını birbirlerine doğru eğip selam vermeleri ile yapılır.Bir selamlama biçimi olarak eğilmede (özellikle Japonya, Kore, Tayvan ve Vietnam’da), sırt düz tutularak belden eğilinir, eller erkeklerde yanlarda veya kadınlarda önde birleştirilerek tutulur, gözler yere bakar. Eğilme genel olarak üç tipte olabilir: resmi olmayan, resmi ve çok resmi. Resmi olmayan (gayri resmi) selamlamalar yaklaşık on beş derecelik bir açıyla yapılır ve daha resmi selamlamalar yaklaşık otuz derecelik bir açıyla yapılır. Çok resmi selamlaşmalarda daha çok eğilinir. (Bkz: Wikipedia)
3. Eğilerek selamlaşmaya manevi bakış açısı
Altıncı hissi gelişmiş arayışta olan kişilerimizden biri olan Bayan Yoya Vallee, iki kişi birbirini bu şekilde selamladığında ne olduğuna dair İlahi Bilgiyle birlikte bu selamlamanın süptil bir resmini çizdi. Bu, Dr. Athavale Hz. tarafından doğrulanmış ve tasdik edilmiştir. Gelişmiş altıncı his ile kontrol edildiğinde resmin %80 doğru olduğu görülmüştür.
Aşağıdaki resim bir selamlama biçimi olarak eğilmenin her bir süptil yönünün ardındaki ayrıntıları göstermektedir. Aşağıdaki resmi daha iyi anlamak için chakra’lar hakkındaki makaleye bakın.
İki kişi birbirine eğilerek selam verdiğinde, her birinin etrafında koruyucu bir İlahi Enerji (Shakti) kılıfı oluşur. Onlardan İlahi Enerji parçacıkları yayılmaya başlar ve aralarındaki boşluğu doldurur. Bedenlerinin yanında maneviyatın yayılma misyonunu hızlandırmaya yardımcı olan bir Yaratılış Enerjisi kılıfı oluşur ve bu enerjinin parçacıklarını aralarındaki boşluğa yayar.
Günümüzde insanların çoğunluğu manevi uygulama yapmadığından, vücutlarının etrafında süptil örtü formunda bir miktar kara enerji genellikle sürekli olarak etraflarında mevcuttur. Bu selamlaşma türünde insanlar arasında fiziksel bir temas olmadığından bu siyah enerji örtüsü birinden diğerine aktarılmaz.
Her iki kişi birbirine değmemesine rağmen zihinlerinde, akıllarında ve egolarında bulunan birçok düşünce, kişilik kusuru ve duygu nedeniyle, kaş ortası chakra (Ādnyā-chakrā) seviyesinde siyah enerjinin ruhsal halkaları ve taç chakra (Sahasrār-chakrā), düşünceler biçiminde kara enerji parçacıklarıyla birlikte puslu kara enerji dalgaları yaymaya başlar. Bu durum onların Tanrı ile birlik içinde olmayıp birbirleriyle düşünce ve duygu düzeyinde iletişim halinde olmaları nedeniyle meydana gelir.
Bu selamlama herhangi bir İlahi bilince (Chaitanya) sahip değildir, çünkü Tanrı ile birlik yoktur; ancak her iki kişiden de İlahi Enerji parçacıkları yayılır.
3.1 Bir selamlama şekli olarak eğilmenin manevi faydaları
- Bu selamlamayı yapan kişiler arasında kara enerji aktarılmaz.
- İlahi Enerji bir süre insanları bu selamlamayla sarar.
- Selamlaşmaya katılan kişilere fayda sağlayabilecek eylemlere ivme kazandıran enerjiyi (kārya-shakti) arttırır.
- Bu selamlaşma yöntemi saygılıdır ve egoyu azaltır. Bu selamlama yoluyla egonun azalmasının miktarı, eğilen kişinin Tanrı’ya karşı manevi duygusuna (bhāv) bağlı olacaktır.
3.2 Eğilmenin etmenin manevi sakıncaları
- Tanrı ya da Tanrı’yla birlik hakkında hiçbir düşünce yoktur.
- Yakınlık duygusunu azaltan formaliteler vardır.
- Bu tür selamlamayı yapan iki kişi arasında düşünce ve duygu biçimindeki siyah enerji alışverişi yapılır.
4. Özetle
Manevi açıdan bakıldığında eğilerek selamlaşmak, sarılmak, öpmek veya tokalaşmak gibi yaygın selamlaşma şekillerinden daha faydalıdır. Ancak namaskār ile selamlamada olduğu gibi eğilmek içimizdeki Sattva bileşenini geliştirmez.