Namaskar (Namaste) tanımı ve anlamı

Definition and meaning of Namaskar (Namaste)

Arka plan bilgisi

Selamlaşmaya manevi bir bakış açısısunan makalemize bakmanızı öneririz. Bu makaleyi anlamak için önemli arka plan bilgileri sağlar.

1. Namaste veya Namaskar‘ın anlamına giriş

Namastē olarak da bilinen Namaskār, Hint Alt Kıtasında en çok uygulanan bir selamlama şeklidir. Hem selamlaşırken hem de ayrılırken kullanılır. Bir kişi bir başkasını namaskar ile selamladığında, selamlamaya eller birbirine bastırılarak, avuç içleri birbirine değecek şekilde ve parmaklar yukarıya dönük ve göğsün önünde yakın bir şekilde konumlandırılarak yapılan hafif bir selam eşlik eder. Bununla birlikte selam verilen kişiye ‘namaskar’ veya ‘namaste’ kelimesi söylenir. El pozisyonu Namaskar Mudra olarak bilinir. (Mudra, belirli bir el hareketi veya pozisyonu anlamına gelir.)

Japonların eğilerek verilen selamı ve el sallamayla birlikte popüler, temassız bir selamlama şekli olsa da, onu araştırdığımız diğer selamlamalardan ayıran şey manevi temelidir. Bu yazımızda manevi anlamını ve manevi düzeyde bize olan faydalarını inceleyeceğiz.

2. Namaste veya namaskar‘ın anlamı

Namaskar‘, başka bir Sanskrit kelimesi olan ‘Namaha‘dan türetilen bir Sanskrit kelimedir, bu da saygı göstermek anlamına gelir. ‘Biz nelerden oluşuyoruz’ ve ‘Ölümden sonraki yaşam’,hakkındaki yazılarımızda, her birimizin içinde ruh (ātmā) olarak bilinen İlahi (Tanrı Prensibi) bulunduğunu belirtmiştik. bir kişi diğerindeki Ruhu kabul eder ve ona saygı gösterir.

Namasteve namaskar kelimeleri eşanlamlı olsa da aralarında manevi bir fark vardır. Namaskar’da namaste kelimesinden daha fazla sāttviktā vardır.

3. Namaskar’ın (namaste) anlamı üzerine manevi araştırma

3.1 Namaskar‘ın (namaste) manevi faydaları

Namaskar‘ın (namaste) anlamı üzerine manevi araştırma yaptığımızda, bunun başka birini selamlamanın manevi açıdan en yararlı ve sāttvik yolu olduğunu gördük. Bu bulgular altıncı his. kullanılarak bulunmuştur. Bunun nedenleri şunlardır:

  1. Selamın ardındaki niyet:
    • Bu selamlama bir başkasındaki İlahi Olan’ı kabul etmekle ilgili olduğundan ruhsal gücü artırır ve İlahi bilinci (Chaitanya) çeker. Birinin aslında diğerinin ruhuna saygı gösterdiği manevi duygu (bhāv) ile bittiğinde, teslim olma ve şükran tutumunu telkin eder. Bu ruhsal büyümeye yardımcı olur.
    • Namaskar yaparken, “Sen benden üstünsün; ‘ben’ astımım. Ben hiçbir şey bilmiyorum, Sen her şeyi bilensin” sözü kişinin egosunu azaltmasına ve tevazuunu artırmasına yardımcı olur.
  2. Gerçek el hareketi:
    • Namaskar mudra‘yı yaparak, daha yüksek seviyedeki İlahi bilinç bedene çekilir. Namaste veya namaskar kelimeleri söylenerek Mutlak Eter İlkesi (Ākāshtattva) çağrılır. Ancak sözler mudra ile birlikte söylendiğinde, Mutlak Toprak İlkesi (Pruthvītattva) olan ikinci bir unsura da başvurulur. Bunun nedeni, mudra’nın kendisinin Mutlak Toprak İlkesi ile ilişkili olmasıdır. Beş Mutlak Kozmik ilkeden ne kadar fazla sayıda çağrılırsa, o kadar fazla manevi pozitiflik çekilir.
  3. Fiziksel temasın olmaması:
    • Fiziksel temas iki kişi arasındaki süptil enerjilerin akışını kolaylaştırır. Bu selamlamada fiziksel bir temas olmadığı için bir kişinin diğerini olumsuz etkileme olasılığı en aza indirilir.
    • Selamlaşmanın manevi bağlamı nedeniyle Sattva bileşeninin artması nedeniyle birbirlerini selamlayan bireyleri etkileyen olumsuz titreşimlerin etkisi daha da azalır.
    • Bunu söyledikten sonra, özellikle ele geçirilmiş bir kişinin başka bir kişiyi namaskar ile selamlaması durumunda bu selamlama bile negatif titreşimler yayabilir. Ele geçiren varlık, kişinin parmak uçlarından selamlanan kişiye ve çevreye olumsuz titreşimler yayabilir. Ancak fiziksel temas içeren bir selamlamayla karşılaştırıldığında olumsuz varlığın etkisi oldukça sınırlıdır. Selamlamanın yapıldığı manevi duygu olumsuz titreşimleri daha da azaltır ve potansiyel olarak tamamen ortadan kaldırır.

3.2 Namaskar‘dan (namaste) üretilen manevi frekanslar

Aşağıdaki süptil bilgiye dayalı çizim, iki kişinin birbirini namaskar ile selamladığında oluşan manevi frekansları göstermektedir. Bu örnekte selam veren kişi %30 manevi seviyedeyken, selam verilen kişi %50 manevi seviyededir.

Süptil bilgiye dayanan bu çizim, Priyanka Lotlikar Hanım tarafından gelişmiş bir altıncı görme duyusu ile çizilmiştir. Kutsal Dr. Athavale tarafından doğrulanmış ve tasdik edilmiştir. İleri altıncı his ile kontrol edildiğinde süptil bilgiye dayalı çizimin %80 doğru olduğu görülmüştür. (Süptil bilgiye dayalı bir çizimde %80 doğruluk elde edebilmek çok yüksek bir başarıdır. Yoğun manevi uygulama yapılmadığı sürece, süptil sanatkârlar, süptil bilgiye dayalı bir çizimde Mutlak Hakikat’in bu yüzdesine yakın bir yere ulaşamazlar.)

Aşağıdaki tablo, süptil bilgiye dayalı olarak yukarıdaki çizimdeki her bir unsurun arkasındaki ayrıntıları sunmaktadır. Aşağıdaki tabloyu daha iyi anlamak için chakra’lar hakkındaki makaleye bakın.

No Açıklama
1 Bir insan, bir başkasını “Ben onun ruhuna saygı gösteriyorum” duygusuyla selamladığında, onun içinde bir manevi duygu halkası oluşur.
1A Manevi duygunun olduğu yerde Tanrı ile Birlik vardır ve kişi Tanrı’nın düşüncelerine daha iyi erişebilir
1B Sonuç olarak selamlanan kişinin etrafında manevi bir duygu halkası oluşur.
2 Bu da İlahi İlkenin veya Tanrı’nın gücünün akışını çeker
2A İlahi İlkenin bir halkası yaratılır ve etkinleştirilir
3 İlahi İlkenin olduğu her yerde bir Saadet (Ānand) akışı çekilir. Saadet hiçbir uyarıya bağlı olmayan, yüce mutluluğu getiren bir tür süptil enerjidir.
3A Bu, selamlaşan kişinin etrafında bir Saadet halkası yaratır ve aktive eder
3B Karşılanan kişi de bu Mutluluk akışını özümser
3C Sonuç olarak selamlanan kişinin etrafında bir Saadet halkası yaratılır ve etkinleştirilir.
3D Saadet parçacıklarının çevreye aktivasyonu ve emisyonu vardır
4 Selamlamayı başlatan kişiye de İlahi bir bilinç akışı çekilir
4A Böylece onun etrafında bir İlahi bilinç halkası yaratılır ve aktive edilir
4B İlahi bilinç çevreye yayılır
4B2 Selamlanan kişi de kendisini selamlayan kişiden İlahi bilincin akışını özümser
4C İlahi bilincin akışı da doğrudan selamlanan kişiye çekilir
4D Selamlanan kişinin çevresinde İlahi bilinç halkasının yaratılması ve aktivasyonu vardır.
4E İlahi bilinç parçacıklarının aktivasyonu ve emisyonu olur ve çevreye manevi olarak fayda sağlanır

3.3 Namaskar (namaste) yaparken hatırlanması gereken noktalar

  • Namaskar yaparken gözler kapalı olmalıdır:Tanrı’ya veya herhangi bir kişiye namaskar yaparken gözleri kapalı tutmak, kişinin içini ‘görmesi’ ve içimizdeki Tanrı’nın vizyonuna sahip olması veya içimizdeki ruha (Tanrı’ya) odaklanma sürecini kolaylaştırır.
  • Namaskar yaparken herhangi bir nesneyi tutmayın:Namaskar yaparken elinizde herhangi bir nesne tutuluyorsa genellikle parmaklar ve uçları düz değildir. Sonuç olarak Sattva bileşeninin akışının parmak uçlarına girmesi kısıtlanır. Namaskar yapan kişiye doğru yayılan Sattva bileşeni, tutulan nesneye çarpar ve geri döner. Ayrıca eldeki nesne Raja< veya Tama ağırlıklıysa ve namaskar yaparken alnına veya göğsüne dokunulursa, o zaman ondan gelen Raja-Tama bileşenleri namaskar yapan kişinin vücuduna girebilir.

4. Özetle

  • Manevi Bilimler Araştırma Vakfı, tüm selamlamalar arasında namaskar‘ı (namaste) en sattvik selamlama biçimi olarak kabul eder ve mümkün olduğunca benimsenmesi gerektiğini belirtir.
  • Bir kişiyi bu şekilde selamlamak kültürel norm olmasa bile, kişi yine de başka bir kişiyi zihinsel olarak namaskar ile selamlayabilir.
  • Manevi duyguyla namaskar (namaste) yapmak için kişinin düzenli manevi uygulama. yapması önemlidir. Manevi uygulama sayesinde kişi manevi duygu üretebilir ve yaşamın manevi amacınauygun yaşayabilir.