Tanrıya hizmet etmenin önemi ve faydaları – Satseva

Tanrıya hizmet etmenin önemi ve faydaları - Satseva

1. Giriş

Tanrı’ya hizmet etmek, Hakikate hizmet etmektir (satsēvā). Guru’nun lütfu yolunda (Gurukrupāyoga) manevi yolculuktaki sekiz adımdan üçüncüsüdür. Tanrı’ya hizmet etmeyi maksimum manevi faydayı elde etmek için bir faaliyet olarak değil, Hakikate hizmet olarak sunmak önemlidir. Tanrı’ya mekanik bir şekilde, sadece yapmak için veya kendimizi ona adadığımız için hizmet etmek, istenen manevi faydayı getirmeyecektir. Kişi, satseva’nın Tanrı’ya hizmet olduğunun sürekli farkında olmalı ve her faaliyeti manevi uygulama olarak görmelidir. Kişi kendini tüm kalbiyle Tanrı’ya hizmet etmeye adamalı ve bunu olabildiğince mükemmel bir şekilde yapmalıdır. Kısacası, Tanrı’nın lütfunu kazanmak için bir faaliyeti manevi hale getirmek satseva olarak bilinir.

2. Neden Tanrı’ya Hizmet Etmek (Satseva) Zikir ve Satsang’a Katılmaktan Daha Önemlidir?

Manevi uygulamada, zikir %5, Hakikatle birlikte olma (satsang) %30 ve satseva %100 önemlidir. Tanrı’ya hizmeti bu kadar önemli kılan nedir? Bunun sebebi, Tanrı’ya hizmet ederken, arayışta olan bireyin manevi uygulamanın sekiz basamaklı tüm adımlarını uygulama fırsatı olmasıdır. Örneğin, satseva yaparken dua edip zikir çekebiliriz. Tanrı’ya hizmet ederken zaten Hakikatle birlikteyiz. Tanrı’nın işini yaptığımız için, yaptığımız satseva‘nın türüne bağlı olarak zamanımızı, paramızı, zihnimizi, zekamızı veya bedenimizi feda ediyoruz. Tanrı’ya hizmet etmek bize manevi duyguyu (bhāv) geliştirme fırsatı da verir.

Diğer arayışta olan bireylerle birlikte kolektif satseva yaptığımızda, kendi kişilik kusurlarımızın ve ego tezahürlerinin farkına varma ve onları ortadan kaldırmak için adımlar atma fırsatı yakalarız. Aynı zamanda diğer arayışta olanlarla yakınlık geliştirmemize ve bu sayede genişleme niteliği geliştirmemize yardımcı olur

Ayrıca, dünyevi hayatımızda bir iş yaptığımızda karşılığında bir şey alma beklentisi varken, satseva’yı herhangi bir beklenti olmadan yaparsak karşılığında çok güzel bir şey alırız ve o da Saadettir (Ānand)

3. İş ve Tanrı’ya Hizmet Arasındaki Fark

Sıradan bir dünyevi görevi yerine getirmek ile satseva yapmak arasında çarpıcı bir fark vardır. Bir iş veya başka bir çalışma yaparsak, iş tamamlandıktan sonra garantili olan bir fayda beklentisi vardır. Örneğin, çoğu insan ay sonunda maaşlarını almayacaklarsa her gün işe gitmezler.

Genellikle ‘Ben bu işi yapıyorum, emeklerim için takdir edilmem gerekiyor’ gibi bir ego vardır. Satseva yaparken ise durum tam tersidir. Tanrı’ya hizmet, ‘ben yapanım’ duygusu olmadan yapılır, çünkü satseva‘yı bizim aracılığımızla yaptıranın Tanrı olduğu ve bizlerin sadece vasıta olarak görev yaptığımız anlayışı oluşur. Manevi olarak ilerledikçe bu anlayış daha da derinleşir ve Tanrı’ya olan manevi duygumuz veya bağlılığımız artar.

Bir kişi Tanrı’nın Misyonuna katkıda bulunmaya başladığında, Tanrı ile daha yakın bir ilişki kurulur. Yoğun bir iş gününden sonra bile satseva yapmaya başladığımızda yine de yorucu hissetmeyiz.

4. Satseva’nın Faydaları

  1. İlahi Bilinç (Chaitanya) Kazanımı : Tanrı’ya hizmet etmek, satseva süresince Mutlak Hakikat’te kalmayı gerektirir. Tanrı, işini yaptığımız için bize İlahi bilinciyle ödüllendirir. Bu İlahi bilinç, Raja-Tama’yı azaltır ve her manevi arayan kişinin amacı olan sāttviktā’yı artırır.
  2. İlahi Nitelikler Geliştirir : Zamanında olma, planlama, hizmet etme tutumu gibi İlahi niteliklerin gelişmesine yardımcı olur.
  3. Önce “Diğerlerinin Dileği” Gelir : Birbirimizin kişiliklerindeki farklılıklara tepki vermeyi ve başkalarının isteklerini kendimizinkinden önde tutmayı öğreniriz. satseva‘ya dahil olan tüm arayışta olan bireylerin önerilerine gereken özen gösterildiğinden, bu arayanlara başkalarının görüşlerini anlamayı ve kabul etmeyi öğrenme fırsatı verir. Bu da egoyu azaltmaya yardımcı olur
  4. Engellere Çözüm : Diğer arayışta olanların karşılaştığı engellerden ve bu engelleri aşmak için ne yaptıklarından öğrenme imkanı bulursunuz.
  5. Egoyu Azaltır : Arayışta olan bireyler, dua ettikten ve eylemin sahipliğini üstlenmeyerek Tanrı’ya hizmet etmenin çok güzel gerçekleştiğini fark ettiklerinde, bu egoyu azaltmaya yardımcı olur.
  6. Birliği Geliştirir : Diğer arayışta olan bireylere manevi uygulamalarında yardımcı olma fırsatı verir. Başkalarına yardım ettiğimizde dikkatimizi kendimizden uzaklaştırmaya yardımcı olur. Bu, diğer arayışta olan bireylerle yakınlık geliştirmeye, genişleme hissini artırmaya ve egoyu azaltmaya yardımcı olur.
  7. Başkalarının Hatalarından Ders Alma : Diğer arayışta olanların hatalarından öğrenerek kendi hatalarınızı azaltmaya yardımcı olur.
  8. İlham Verir : Diğer arayışta olan bireylerin engellere rağmen Tanrı’ya hizmet etmeye yatırdıkları çabayı gözlemleyerek, kendi manevi uygulamalarınızı yoğunlaştırmaya ilham verir.
  9. Hızlı Manevi Gelişmeyi Kolaylaştırır : Maneviyatı yayma misyonuyla birlik olma fırsatı verir ve bu da hızlı manevi gelişime yol açar.

5. En İyi Satseva Nedir?

Tanrı’ya hizmet etmenin birçok yolu vardır. En iyi satseva, Maneviyatı yaymaktır.

Bunu yapabileceğiniz bazı basit yollar şunlardır :

  • Arkadaşlarınıza veya ailenize SSRF makalelerini veya Maneviyat ile ilgili bağlantıları e-posta ile gönderin.
  • Çalışma ve satsangların mekanlarını kurmaya ve sonrasında temizlemeye yardımcı olun.
  • Web sitesi ile ilgili satsevalar için bilgisayar becerilerinizi kullanın.
  • SSRF rehberliğinde manevi uygulama yaparak öğrenilen ve deneyimlenenleri başkalarıyla paylaşın.
  • İngilizce dışında başka bir dil biliyorsanız, SSRF web sitesi makalelerini başka bir dile çevirmek için gönüllü olabilirsiniz.
  • Sosyal medyayı kullanıyorsanız, SSRF web sitesi makalelerindeki muhteşem İlahi Bilincin farkındalığını yayabilirsiniz.
  • İnsanlara, 6 temel ilkeye göre düzenli ve yeterli manevi uygulama yaparak onların da Saadeti nasıl deneyimleyebileceklerini anlatın.

6. Tanrı’ya Hizmet Ederken Arayışta Olanların Manevi Deneyimleri

experience while serving god1. Birkaç ay önce, ben ve arayışta olan bir arkadaşımla meslektaşımızı evinde ziyaret etmeye gittik. Meslektaşımız, SSRF web sitesinin yeniden yapılandırılması konusunda bize teknik olarak yardım etme arzusunu dile getirmişti. Tanrı’nın öğretici ilkesinin (Guru İlkesi) bize yardım gönderdiğini gerçekten hissettim, çünkü bu kişi web sitesinde teknik olarak başarmaya çalıştığımız şey konusunda deneyimli biriydi. Onunla yaptığım konuşma boyunca Tanrı’nın varlığını hissettim ve manevi duygular yaşadım. Benimle birlikte olan arayışta olan arkadaşım da manevi duygular yaşıyordu. Ayrıca bu kişiye Spiritüalizm hakkında sorduğu bazı soruları cevapladık. Kendisine ne kadar zaman ayırabileceğini sorduğumuzda, “Boş zamanımın tamamı” dedi. Ertesi gün, iş arkadaşım bana bir önceki gün görüşmemiz sırasında yaşadığı bir deneyimden bahsetti. Bizimle konuşurken aklında Spiritüalizm hakkında bir soru oluştuğu anda, ben henüz düşüncesini dile getirmemesine rağmen cevabı verdiğimi söyledi. Görünüşe göre bu kişi yaşadığı bu deneyimden o kadar şaşırmış ki, biz ayrıldıktan sonra bile yaşadıklarını atlatması biraz zaman almış. – Sayın Sean Clarke, Avustralya

 

serving god experience

2. Geçen hafta, SSRF satsang’ındaydık. Satsang sırasında günlük satseva’mı 1-2 saate çıkarmam yönünde yönlendirildim. O satsang sırasında Tanrı’nın bana bir şeyler kattığını hissettim, bu sayede daha fazla mücadele ruhum oldu. O hafta, Tanrı’ya hizmet için günlük en az bir saatimi ayırabildim. Tanrı’ya hizmet ettiğim bu haftadan sonra, bundan ne kadar içsel güç aldığımı fark ettim. Sanki daha önce olduğu gibi hiçbir zihinsel veya entelektüel karışıklık dengemi bozmuyordu. Bugün, satseva‘yı artırabildiğim için daha da huzurlu hissediyorum. Yıllardır beni rahatsız eden Spiritualizm ve manevi boyut hakkındaki tüm şüphelerim ve kuşkularım yok olmuş gibi hissediyorum.

Tanrı’ya bana karşı sabırlı olduğu için şükürler olsun! Bana defalarca söylenmesine rağmen yıllardır yeterli satseva yapmıyordum. Şimdi elimden geldiğince yapacağım. – Sayın Akosh Nagy, Macaristan

3. SSRF’nin arayışta olan bireylerinden biri konuşurken kekemelik ve titreme sorunu yaşıyordu. Bu sorunu çocukluğundan beri yaşıyordu ve bunun bir çaresi yoktu. Manevi uygulamaya başladıktan sonra ve satseva‘nın bir parçası olarak Spiritüalizm hakkında konuşmayı kabul etmesi sayesinde, aynı arayışta olan kişi manevi toplantılardan birinde çok sayıda insan önünde kusursuz bir şekilde konuşabildi. Kekemelik sorunu olmayan çoğu insan bile, bir noktada tökezleme hissi nedeniyle büyük bir kalabalığın önünde konuşması gerekirse biraz güvensizlik hissederdi. Birinin hayatı boyunca yaşadığı kekemeliği yalnızca satseva yaparak aşabilmesi adeta mucizedir.

 

Sonuç

Sonuç olarak, Tanrı’ya hizmet etmek hızlı bir manevi gelişime ulaşmanın bir yoludur. Aynı zamanda arayışta olan bireyin niteliklerini geliştirme ve kişinin akıl, zihin ve ego bilincinin yok olmasına ulaşma fırsatıdır.

Herhangi bir satseva fırsatını değerlendirmek ve bundan en iyi şekilde faydalanmak arayışta olan bireye bağlıdır. Tanrı’nın işi nasıl olursa olsun her zaman tamamlanır. Bu nedenle, arayışta olan birey, herhangi bir satseva’yı tamamlamak için vazgeçilmez olmadığını kendine hatırlatarak bu konuda ego geliştirmemelidir. Eğer o satseva‘yı yapmazsa, her zaman bunu üstlenecek arayışta olan başka biri çıkacaktır. Arayışta olan birey Guru’nun misyonu için bir aracı olmaya çalıştığında, İlahi Öğretim İlkesi harekete geçer ve ona ulaşır.

Sevgili okuyucular ve arayışta olanlar, SSRF, zikir çekmeye ve satsanglara katılmaya başladıktan sonra doğal bir sonraki adım olarak, bu yazıda paylaştıklarımızı bizzat deneyimlemek için biraz satseva yapmayı deneyebileceğinizi önermektedir.

Herhangi bir sorunuz olursa, ‘canlı sohbet özelliğini’ kullanarak bize ulaşabilirsiniz